Saltea pe jos: pro și contra

saltea pe jos

Atunci când te muți într-o casă nouă și nu ai încă un pat, poate fi tentant să așezi o saltea pe jos. Poate că te gândești dacă ai cu adevărat nevoie de un cadru de pat sau de o somieră. Și asta pentru că în multe culturi este de la sine înțeles că trebuie să dormi pe un topper sau pe o pătură, pe podea.

Unii oameni chiar găsesc beneficii în a dormi direct pe pardoseală, pe o saltea confortabilă, dar fără un cadru de pat. Totuși, dacă acest lucru este benefic depinde de tipul de saltea și de mediul din cameră.

În acest articol îți vom spune care sunt avantajele și dezavantajele de a dormi pe o saltea așezată direct pe podea. Apoi îți vom da câteva sfaturi generale pentru a-ți proteja atât sănătatea, cât și salteaua.

-55%
877 lei1,799 lei
-48%
599 lei1,249 lei
-50%
499 lei999 lei
-49%
727 lei1,499 lei

Avantajele de a așeza o saltea pe jos

Unii oameni spun că există anumite beneficii pentru sănătate, confort și comoditate, atunci când aleg să își așeze salteaua pe podea. Iată câteva argumente:

1. Ar putea ajuta la durerile de spate

Dovezile empirice sugerează că, la fel ca dormitul fără pernă, plasarea saltelei pe jos îți poate ameliora durerile de spate. Mai ales dacă suferi de anumite patologii, uneori, o saltea așezată pe podea se va simți mai fermă. Totuși, asta nu înseamnă că gradul fermității unei saltele este singurul care îți menține coloana vertebrală dreaptă pe timp de noapte.

DAR: o idee mult mai bună este să îți schimbi salteaua veche cu una nouă, pe care să o așezi într-un cadru de pat sau pe o somieră, astfel încât aceasta să îți ofere o odihnă corespunzătoare.

2. Îți poate oferi senzația de răcoare

Știm cu toții că aerul cald se ridică, în timp ce aerul rece rămâne în partea de jos a încăperii. Același lucru se aplică și în cazul saltelelor. Persoanele cărora le place să doarmă în răcoare se simt mai confortabil dacă dorm mai aproape de podea. Asta se întâmplă mai ales în timpul verii, deoarece se bucură de o temperatură ușor mai scăzută.

DAR: tehnologia în materie de saltele ortopedice a avansat, astfel că acestea reglează temperatura corpului și te poate ajuta să dormi corespunzător, fără a fi nevoit să pui salteaua pe podea.

3. Dacă așezi o saltea pe jos, poți economisi spațiu

Renunțarea la pat poate economisi cu siguranță spațiu în dormitor. Așezarea unei saltele direct pe podea poate face ca o cameră mică să pară mai mare.

DAR: poți apela și la alte variante minimaliste. Una dintre ele este un pat cu o înălțime redusă – care va fi, cu siguranță, un pat elegant.

saltea pe jos spatiu

4. Ți-ar putea salva bugetul

Renunțarea la cadrul de pat te-ar putea scuti de un cost suplimentar. Într-adevăr, vei economisi bani dacă renunți la idea de pat cu somieră.

DAR: reversul monedei este că salteaua s-ar putea degrada într-un timp foarte scurt, pentru că nu este protejată în laterale.

Marile dezavantaje de a așeza o saltea pe jos

1. Riști să ai mucegai în saltea

Somierele sporesc circulația aerului din saltea. Atunci când salteaua este așezată direct pe podea, circulația aerului este întreruptă. Transpirația și mirosurile corporale pot rămâne blocate în interiorul saltelei, iar acest lucru poate duce la apariția mucegaiului, în special în mediile umede. Expunerea la mucegai poate agrava alergiile, poate provoca crize de astm și îți poate irita ochii, nasul și pielea.

2. Poți avea gândaci în pat sau alte insecte

Gândacii de pat sunt atrași de umiditate. Dacă salteaua stă pe podea, gândacii vor ajunge mult mai ușor pe suprafața acesteia. Alte microorganisme, cum ar fi acarienii, păianjenii și furnicile, ar putea, de asemenea, să își găsească mai ușor drumul spre o saltea așezată pe podea.

gandaci in pat

3. Poate fi greu să ,,te dai jos din pat", când ai o saltea pe jos

Atunci când salteaua este atât de aproape de sol, poate fi incomod să te așezi și să te ridici de pe ea. În plus, dacă sunteți în vârstă sau aveți probleme de mobilitate, să vă așezați sau să vă dați jos de pe o saltea așezată pe podea poate fi dificil sau chiar dureros.

4. Somnul poate fi inconfortabil dacă dormi pe o parte

În timp ce fermitatea unei saltele puse pe podea poate fi confortabilă pentru unii, cei care dorm pe o parte ar putea să se confrunte cu dureri. Dacă dormi pe o parte, vei avea nevoie de o saltea moale care să nu pună presiune pe umeri și șolduri. O saltea fermă, așezată pe jos, ar putea exercita o presiune prea mare asupra acestor zone.

5. Poate agrava alergiile

Faptul că îți pui salteaua pe podea ți-ar putea accentua alergiile. Podeaua acumulează praf, murdărie, acarieni și celule epiteliale care pot declanșa reacții alergice în timpul nopții. S-ar putea să ajungi să suferi de mâncărimi de ochi, să îți curgă nasul frecvent sau să ai probleme de respirație. Toate acestea interferează cu un somn bun.

6. Poți pierde garanția saltelei

Deoarece cele mai multe saltele de pat sunt concepute pentru a fi așezate pe o somieră, plasarea lor pe podea ar putea duce la deteriorarea rapidă a acestora. Cei mai mulți producători recomandă să nu pui salteaua pe jos. Făcând acest lucru, straturile se pot deteriora, iar astfel riști să nu mai beneficiezi de garanție.