Cum să alegi o saltea potrivită pentru bugetul tău

saltea potrivita

Alegerea unei saltele potrivite poate fi uneori îngreunată de lipsa unui buget în conformitate cu caracteristicile saltelei. Cele mai bune saltele sunt cele care îți oferă refugiul perfect și confortul suprem pentru somn bun, pe tot parcursul nopții, la sfârșitul unei zile lungi. Pentru a te asigura că alegi o saltea potrivită, stabilește-ți un buget. Apoi, în funcție de acesta, ține cont de toate caracteristicile saltelei, pentru a selecta modelul potrivit nevoilor tale de somn.

În acest articol, îți vom detalia factorii de care să ții cont pentru a alege cele mai bune saltele, în funcție de bugetul alocat.

Începe prin a-ți stabili un buget

buget saltea

Înainte de a te porni în călătoria alegerii saltelei de somn perfecte, este important să îți stabilești un buget. Indiferent că aloci 500 de lei, 700 de lei sau 1500 de lei, în funcție de buget, vei putea restrânge aria căutării saltelei potrivite.

Este important să te asiguri că stabilești un buget real, pentru ca salteaua să îndeplinească toate calitățile de care ai nevoie pentru un somn odihnitor.

Alege dimensiunea potrivită patului

Atunci când stabilești bugetul, ține cont și de dimensiunea saltelei. Aceasta poate influența creșterea bugetului alocat. Vei găsi saltele de 90×200, potrivite pentru dormitorul unui copil, saltele cu dimensiuni de 140×200 sau saltele 160×200, perfecte pentru un pat de dimensiuni Queen, precum și saltele King, de 180×200, ideale pentru cupluri.

Ține cont de fermitatea saltelei

Fermitatea saltelei va afecta felul în care vei dormi. Alege tipul de fermitate în funcție de poziția de somn, dar și înălțimea și greutatea ta. Vei putea achiziționa saltele moi, cu o fermitatea medie spre moale, medie sau fermă.

Saltelele moi sunt potrivite atunci când îți schimbi poziția de somn în timpul nopții. Aceasta se va adapta la poziția naturală a corpului, ameliorând presiunea exercitată asupra coloanei vertebrale și a gâtului.

O fermitate mediu spre moale, este, de asemenea, ideală pentru un somn mai agitat, adaptându-se în continuare la poziția naturală a corpului, oferind însă mai mult sprijin și confort.

Salteaua cu o fermitate medie este recomandată pentru persoanele ce dorm pe spate. În timpul somnului, corpul are nevoie de un sprijin suplimentar pentru zona inferioară a spatelui. O astfel de fermitate îndeplinește cu succes această nevoie, permițându-ți o poziție naturală, confortabilă.

Saltelele ferme sunt ideale pentru persoanele ce dorm pe burtă sau suferă de afecțiuni ale coloanei vertebrale. Fermitatea ridicată menține spatele într-o poziție confortabilă și stabilă, evitând scufundarea în saltea în timpul somnului.

fermitatea saltelei

Ia în considerare tipul saltelei

Prețul unei saltele variază și în funcție de tipul acesteia. Există în piață saltele cu arcuri, spumă de memorie, latex sau ortopedice.

Saltelele cu arcuri sunt și în prezent o opțiune populară. Acestea sunt concepute din arcuri de oțel, căptușite cu un strat subțire de spumă și material. Sunt cunoscute și sub denumirea de saltele innerspring și asigură o poziție confortabilă de somn. Pentru o saltea potrivită cu arcuri, prețul este în jur de câteva sute de lei, în funcție de dimensiuni.

Salteaua cu spumă de memorie oferă o bună eliberare a presiunii în timpul somnului, adaptându-se corpului. Este ideală dacă dormi pe spate sau în lateral, deoarece promovează alinierea coloanei vertebrale. Pentru o saltea cu spumă de memorie, prețurile variază între 400 de lei și pot depăși 2000 de lei, în cazul celor echipate cu aloe vera, lavandă sau ioni de argint și cu o grosime de 24 cm.

O saltea din latex oferă o fermitare medie spre moale, este confecționată din materiale naturale, este rezistentă și elastică. Din aceste motive, o saltea din latex costă mai mult, prețul mediu situându-se în jurul sumei de 1800 de lei.

Pentru o saltea ortopedică, prețul variază de asemenea, între 300 și 1500 de lei, poate chiar mai mult în funcție de grosimea acesteia. Fermitatea medie ajută la menținerea unei poziții confortabile, care favorizează eliminarea durerilor de spate.

Înălțimea saltelei este importantă și ea

Înălțimea saltelei este un factor important, întrucât poate oferi o mai bună susținere a coloanei vertebrale. În timp ce unele saltele pot avea o înălțime sub 16 cm, peste 16 cm este considerată înălțimea standard ce va oferi suport sau durabilitate.

În funcție de greutatea corporală, înălțimea saltelei poate varia. O greutate mai mare, necesită o saltea mai înaltă, de duritate mai fermă. Spre exemplu, pentru o greutate de 60 kg, o saltea cu o înălțime de 16-18 cm și duritate medie, poate fi suficientă. În schimb, pentru o greutate de peste 100 kg, se pretează o saltea cu o înălțime de 20-22 cm și o fermitate medie spre tare.

Un somn bun este esențial pentru a rămâne fericit și sănătos fizic și mental. Achiziționarea unei saltele potrivite, necesită câteva cercetări amănunțite. Astfel, riști să cumperi o saltea care să îți ofere doar nopți nedormite și dimineți pline de durere.

Salteaua reprezintă o investiție de durată, importantă pentru o viață echilibrată. Asigură-te că aloci suficient buget pentru ca salteaua aleasă să merite investiția.