Crearea unui mediu ideal de odihnă poate ajuta semnificativ la îmbunătățirea calității somnului. Iar primul pas în acest sens, este reducerea nivelului de lumină și zgomot în dormitor, astfel încât să-ți fie mai ușor să adormi. Alte ajustări, precum modificarea temperaturii sau a nivelului umidității, pot să nu fie la fel de evidente, însă vei constata în cele ce urmează că sunt cel puțin la fel de importante.
Cum îți afectează umiditatea somnul?
Cantitatea de vapori de apă din aer este cunoscută sub numele de umiditate. Există două expresii-cheie pe care trebuie să le reții atunci când vine vorba despre umiditate: umiditate absolută și umiditate relativă. Umiditatea absolută reprezintă cantitatea propriu-zisă de umiditate din aer, în timp ce umiditatea relativă se referă la cât de multă umiditate este în aer în comparație cu nivelul maxim de umiditate corespunzător temperaturii curente. Umiditatea absolută este cea care determină cât de umed se simte un spațiu și are un impact mai mare asupra somnului drept rezultat.
Nivelul umidității din cameră îți poate influența în mod direct calitatea somnului. Dacă este prea mare sau prea mic, poate avea un efect negativ asupra somnului tău. Când aerul din încăpere este prea uscat, s-ar putea să-ți fie mai greu să respiri noaptea, iar acest lucru poate duce la infecții și iritarea căilor respiratorii. Dacă este prea mare, îți va fi mai dificil să adormi și să dormi efectiv, căci vei transpira abundent pe parcursul nopții. Transpirația îngreunează somnul și crește șansele de a căpăta alergii sau simptome de astm.
Care este umiditatea optimă pentru un somn sănătos?
Când vine vorba despre crearea unui mediu confortabil de dormit, nivelul de umiditate este adesea trecut cu vederea. Însă umiditatea relativă dintr-o încăpere poate avea un impact semnificativ atât asupra calității somnului, cât și asupra stării generale de sănătate.
Potrivit cercetărilor, umiditatea optimă pentru somn trebuie să fie între 40% și 60%. Acest interval este, de asemenea, util pentru a reduce factorii poluanți din interior ce pot avea, la rândul lor, un efect negativ asupra somnului tău. Specialiștii recomandă ca umiditatea optimă în casă să se regăsească între 30% și 50%, pentru a menține calitatea aerului la un nivel superior.
Cum obții o umiditate optimă în dormitor?
Așa cum menționam mai sus, umiditatea in camera poate avea un impact semnificativ asupra calității somnului tău. Aerul prea uscat provoacă congestii ale căilor respiratorii, dureri de cap și chiar sângerări nazale. Pe de altă parte, un nivel prea ridicat de umiditate creează un mediu propice dezvoltării acarienilor și mucegaiului. Prin urmare, este important să menții o umiditate optimă în dormitor. Cum faci acest lucru? Iată câteva idei practice mai jos.
Dacă aerul din încăpere este prea uscat:
- Folosește un umidificator. Umidificatoarele sunt o modalitate uzuală de ridica nivelul umidității într-un spațiu. Cu toate acestea, este important să nu faci abuz de aceste dispozitive, pentru a nu ajunge în cealaltă extremă.
- Oprește căldura. Supraîncălzirea dormitorului va evapora umiditatea in camera, ducând la uscarea excesivă a aerului din interior. Setând termostatul la o anumită temperatură poate ajuta la menținerea unui nivel mai ridicat de umiditate.
- Adăugă câteva plante. Plantele cresc nivelul de umiditatea într-o cameră și pe cont propriu, însă le poți maximiza beneficiile prin udarea lor regulată.
Când aerul din cameră este prea umed:
- Deschide câteva ferestre. Umiditatea in camera se acumulează în casă din activitățile obișnuite de zi cu zi, precum dușurile sau gătitul. Ia în considerare deschiderea regulată a ferestrelor pentru a permite umezelii să iasă din interior.
- Utilizează un dezumidificator. Aceste dispozitive funcționează prin deplasarea aerului umed prin bobine ce colectează condensul și elimină umezeala înainte de a elibera aerul uscat înapoi în interior.
- Folosește aerul condiționat. Deși multă lume consideră că aparatele de aer condiționat suflă pur și simplu aer rece într-un spațiu, realitatea este că multe astfel de dispozitive funcționează ca un dezumidificator, prin răcirea și eliminarea umezelii din interior.
- Folosește așternuturi potrivite. Atunci când dormi în medii umede, schimbă lenjeria de pat sintetică cu una confecționată din materiale ce absorb și elimină mai bine umezeala. Fibrele precum bumbacul sau mătasea pot ajuta la menținerea senzației de răcoare.
Reglarea umidității la interior poate însemna că trebuie să încerci diferite metode pentru a ajunge la rezultatul dorit, însă identificarea în cele din urmă a unui nivel de umiditate optimă în casă vine la pachet cu un somn calitativ.