Nu poți dormi? Scapă de insomnie în câțiva pași simpli!

nu poți dormi

Nu poți dormi? Insomnia este o afecțiune frecvent întâlnită, însă se poate trata respectând câteva reguli simple. Următoarele trucuri te vor ajuta să combați eficient această afecțiune.

-49%
727 lei1,499 lei
-48%
599 lei1,249 lei
-51%
539 lei1,139 lei
-50%
499 lei999 lei

Ce este insomnia

Societatea actuală și ritmul alert al vieții, precum și stresul sau problemele economice duc la creșterea numărului de persoane care suferă de insomnie.

Insomnia este incapacitatea de a adormi sau de a rămâne adormit o perioadă îndelungată de timp. Astfel, persoanele care suferă de insomnie pot avea senzația că doar ațipesc și se trezesc frecvent în timpul nopții. În cazurile grave, pacienții nu reușesc deloc să adoarmă.

Există mai multe feluri de insomnie. Insomnia tranzitorie apare pe o perioadă scurtă de timp, de mai puțin de trei luni. Dacă problemele continuă, se poate vorbi despre insomnie cronică. Aceasta poate dura chiar și ani la rând. Pe de altă parte, există insomnia de debut, care apare atunci când o persoană nu reușește să adoarmă înainte de jumătate de oră după ce se așază în pat, dar și insomnia întreținută, care nu îi permite pacientului să rămână adormit, astfel că el se trezește frecvent în timpul nopții sau se trezește mult prea devreme.

Cauzele insomniei - de ce nu poți dormi

În general, insomnia este cauzată de un cumul de factori, atât medicali, cât și psihologici și din plan personal, care diferă de la om la om.

Cauzele medicale care pot provoca insomnia sunt dereglările de metabolism și dereglările hormonale, urmate de tulburările psihice și psihologice. De asemenea, în cazul unor boli neurologice, digestive sau cardiovasculare, calitatea somnului poate scădea considerabil. Și femeile însărcinate, dar și cele aflate la menopauză, se pot confrunta cu insomnia.

nu poți dormi

Factorii externi cântăresc și ei greu în calitatea somnului. Obiceiurile proaste din timpul serii, consumul de substanțe, abuzul de medicamente sau de alcool, precum și programul de lucru și schimbările de fus orar te pot face să nu poți dormi.

Obiceiurile și rutina de dinaintea somnului influențează și ele direct calitatea odihnei noastre. De exemplu, dacă stai treaz până târziu în noapte, nu ai un orar clar de somn, faci sport în exces sau încerci să adormi cu televizorul pornit s-ar putea să ai probleme cu somnul.

Există și cazuri când insomnia îți sugerează că ai anumite probleme, cum este depresia sau stresul major.

Nu poți dormi? Iată ce alte probleme poți avea!

Lipsa somnului are consecințe vizibile asupra vieții de zi cu zi. Dacă nu te odihnești corespunzător, randamentul tău fizic, mintal și emoțional va avea de suferit.

Printre cel mai des întâlnite efecte ale faptului că nu poți dormi se numără:

 • Epuizare și stare generală de rău
 • Anxietate, depresie și iritabilitate
 • Schimbări de dispoziție
 • Scăderea capacității de concentrare
 • Răspunsuri motorii încetinite
 • Viteză scăzută de reacție la stimuli
 • Scăderea capacității de luare a deciziilor
 • Probleme de memorie
 • Modificări senzoriale, precum reducerea câmpului vizual sau încetinirea vorbirii
 • Deteriorarea anumitor funcții ale creierului, cum ar fi flexibilitatea gândirii sau perspicacitatea.
scapa de insomnie

Toate aceste consecințe ale insomniei au repercursiuni asupra vieții cotidiene, reduc calitatea vieții și afectează sănătatea pacienților. În plus, din cauza stării permanente de oboseală, persoanele care suferă de insomnie se pot pune singure în pericol, mai ales dacă lucrează cu utilaje sau conduc autoturismul.

Ce să faci dacă nu poți dormi - sfaturi eficiente

 • Mergi la un control! Notează-ți orele la care adormi și la care te trezești, precum și ce simptome ai în timpul zilei, după o noapte în care nu ai reușit să te odihnești. Acest lucru te va ajuta să identifici care sunt activitățile sau obiceiurile care te împiedică să adormi. De asemenea, îl vor ajuta și pe medic sau terapeut să înțeleagă mai bine prin ce treci.
 • Stabilește-ți o rutină fixă! Stabilește-ți o oră de culcare și una de trezire pe care să le respecți chiar și în zilele de weekend, când nu mergi la serviciu!
 • Găsește-ți o activitate care îți place sau te relaxează, pe care să o desfășori înainte de a te băga în pat. Nu face prea multă muncă intelectuală sau efort fizic în orele de dinainte de somn, pentru că acestea îți cresc activitatea cerebrală. Un stil de viață sănătos include mișcare, însă aceasta nu trebuie făcută înainte de somn. Dă-i timp organismului tău să se relaxeze după efortul fizic! Optează mai bine pentru o baie fierbinte înainte de a dormi.
 • Evită să te uiți la filme după ce te-ai așezat în pat și nu folosi nici alte dispozitive electronice!
 • Folosește patul numai pentru somn! Nu te uita la filme ca să adormi și nu mânca în pat! Caută alt loc în care să lucrezi sau să citești și folosește salteaua doar pentru dormit.
 • Evită tutunul, alcoolul și cofeina seara, dacă observi că nu poți dormi! Aceste substanțe îți excită sistemul nervos și vei adormi și mai greu.
 • Siestele trebuie să fie scurte. Nu te duce la culcare după masa de prânz! Odihnește-te 10-20 de minute după ce ai luat masa și găsește-ți apoi o altă activitate!
 • Încearcă să faci câteva exerciții de relaxare, cum sunt cele de meditație sau de respirație.
 • Ai grijă la alimentație! Cina trebuie să fie ușoară, iar indicat este să iei ultima masă cu cel puțin trei ore înainte de culcare.
 • Creează-ți un ambient plăcut! Încearcă să reduci intensitatea luminii cu o oră sau două înainte de culcare și ascultă muzică liniștitoare sau zgomote care să imite ploaia sau valurile mării.
 • Există și o serie de substanțe la care poți apela pentru a reuși să adormi mai repede. Poți încerca suplimente cu melatonină, valeriană, ginko biloba, lavandă, magneziu sau pasiflora.

Dacă vei ține cont de aceste sfaturi simple, cu siguranță stilul tău de viață se va îmbunătăți, iar calitatea somnului va crește considerabil. Medicii spun că durata optimă de somn pentru un adult este de aproximativ 7-8 ore.