Probabil ai auzit totul despre neplăcerile din primul trimestru de sarcină, însă știi care sunt provocările legate de somn? Află din articolul următor care este cea mai bună saltea pentru gravide!
Corpul tău trece printr-o mulțime de schimbări în timpul sarcinii. Chiar dacă sarcina este un motiv de bucurie și simți cum în interiorul tău crește un suflet, nu fiecare femeie este pregătită pentru toate modificările drastice care apar în primele trei luni.
Fluctuațiile hormonale și epuizarea apar adesea. La asta se adaugă senzația de greață care poate persista pe întreaga durată a zilei și mai ales în timpul nopții.
Ora de culcare este mai importantă ca niciodată atunci când ești însărcinată, însă și poziția în care dormi joacă un rol crucial. La începutul călătoriei, multe femei nu își dau seama că somnul este esențial pentru dezvoltarea fătului.
De ce femeile gravide simt că nu se odihnesc suficient?
1. Stare constantă de oboseală
În timpul sarcinii au loc foarte multe schimbări hormonale, iar primul trimestru este doar o perioadă de adaptare. Este posibil să simți că ai simptome asemănătoare gripei, din cauza creșterii nivelului de progesteron. Pe măsură ce embrionul se dezvoltă, vei simți o senzație de căldură constantă și poți fi obosită, chiar dacă ai dormit suficient. Nivelul de hormoni îți poate afecta, de asemenea, și ciclul de somn. Asta înseamnă că timpul petrecut în somn profund se va diminua.
2. Disconfort
Disconfortul pe care îl simți în primele luni de sarcină este probabil să fie mult mai mic decât cel din trimestrele următoare. Vei trece prin schimbări fizice care vor fi, inevitabil, inconfortabile. Una dintre cele mai mari modificări va fi sensibilitatea sânilor. Asta te va face să îți găsești și mai greu o poziție de dormit în care să te odihnești corespunzător.
3. Urinare frecventă
Progesteronul este hormonul responsabil pentru nevoia de a urina frecvent. Pe măsură ce corpul tău se pregătește pentru creșterea bebelușului, uterul tău se extinde. Asta pune presiune pe vezica urinară, ceea ce poate crește nevoia de a merge la toaletă. Din păcate, situația se înrăutățește pe măsură ce sarcina evoluează.
S-ar putea să fii tentată să bei mai puține lichide pentru a limita mersul la toaletă, însă aceasta este o decizie greșită. Ai nevoie de lichide acum mai mult ca niciodată.
Bea cât mai multă apă în timpul zilei, pentru a nu avea atât de multă nevoie de a consuma lichide în timpul nopții! Încearcă să eviți băuturile cofeinizate, cum ar fi cafeaua sau ceaiul negru. De asemenea, nu consuma sucuri carbogazoase sau băuturi energizante, pentru că acestea vor crește, de asemenea, nevoia de a urina.
4. Senzație de greață
Senzația de vomă pe care cele mai multe femei o au în primele trei luni de sarcină este de-a dreptul stânjenitoare. Aceasta nu doar că este persistentă în timpul dimineții, ci îți poate îngreuna activitatea pe tot parcursul zilei. În plus, o poți avea și seara, înainte de culcare, astfel că îți va fi tot mai greu să adormi sau să te odihnești. Ghimbirul este o soluție naturală care face minuni pentru greață în sarcină.
5. Pirozis
Aceasta este o senzație de arsură care urcă din stomac spre esofag și lasă un gust acru în gură. De obicei, este provocată de hiperaciditate la stomac. Din nou, de vină este progesteronul. 80% dintre femeile gravide se vor confrunta cu această problemă în timpul sarcinii. Pentru a te putea odihni în timpul nopții, cina este esențială. Încearcă să iei o gustare mică seara și evită o cină bogată înainte de culcare! În plus, este important să ai o saltea care să îți susțină corect postura corpului, pentru a evita refluxul.
6. Stres și anxietate
Treci printr-o perioadă interesantă, dar totodată înfricoșătoare. Schimbările fizice pe care le experimentezi sunt doar o mică parte din tot ce se întâmplă. Te poți simți copleșită și stresată. De aceea este bine să te odihnești cât mai mult, să ai o saltea de calitate pe care să te întinzi corespunzător și pe care să poți face exerciții de meditație. Doar așa te vei putea pregăti pentru calatoria care urmează.
Cea mai bună saltea pentru gravide
Alegerea unei saltele pentru gravide este influențată de stilul de dormit al femeii. Așadar, îți prezentăm cele mai bune variante de saltea pat, în funcție de poziția ta de dormit!
1. Dormit pe o parte
Somnul lateral este cea mai buna poziție în timpul sarcinii, fie ca este vorba de primele 12 săptămâni sau de ultimele 12 zile.
Este importantă și partea pe care dormi. Dacă adormi pe partea dreaptă, vei pune multă presiune pe ficat. Dacă, în schimb, alegi să dormi pe stânga, îți vei îmbunătăți circulația și vei permite nutrienților vitali să ajungă la placentă. Pentru această poziție de somn este recomandată o saltea medie ca fermitate. Aceasta te va ajuta să nu pui presiune pe punctele de contact, cum sunt umerii și șoldurile.
2. Dormit pe spate
Această poziție este bună în primul trimestru de sarcină, dar trebuie evitată în etapele următoare. Motivul este că pune presiune pe vasele de sânge, spate și coloană vertebrală, pe măsură ce uterul crește, iar fătul se dezvoltă. Dacă ai mai avut probleme de apnee în somn, specialiștii îți recomandă să eviți dormitul pe spate în sarcina, pentru că nu te vei oxigena suficient.
3. Dormit pe burtă
Este sigur să dormi pe burtă? Este o întrebare pe care și-o pun multe gravide. Dacă îți place să dormi pe burtă, vei putea face asta în primele 12 săptămâni. Acest lucru nu va mai fi posibil după ce treci de primul trimestru de sarcină. Așadar, atunci vei avea nevoie de o saltea medie spre fermă, care să te ajute să te simți confortabil și să nu pui presiune pe burtă.
Pe zi ce trece, cu siguranță simți că începe numărătoarea inversă! Ține minte că odihna este vitală pentru sănătatea ta și a copilului tău! Specialiștii spun că dormitul lateral este cel mai bun, mai ales pe partea stângă. Totuși, în primul trimestru, te poți bucura de toate pozițiile de somn care îți plac.