Unul dintre cei mai mari inamici ai unui cuplu este sforăitul! Scapă de sforăit respectând aceste sfaturi simple de la specialiști!
Nimic nu este mai valoros decât un somn liniștitor. Însă o noapte de odihnă poate deveni o adevărată provocare, atunci când dormi alături de partenerul tău, mai ales dacă acesta sforăie! Cuplurile trebuie să își ofere timp pentru a se putea acomoda la noua viață. Asta include să îi accepți obiceiurile de zi cu zi ale partenerului, dar și cele nocturne. Așadar, sforăitul poate deveni o problemă majoră.
Potrivit statisticilor, aproape jumătate din oameni se confruntă cu sforăitul la un moment dat al vieții lor, iar un sfert din populația lumii suferă de această problemă pe tot parcursul vieții. Așadar, cum ameliorezi sforăitul?
Scapă de sforăit! Trucuri
1. Poziția de dormit te scapă de sforăit
Sforăitul este direct influențat de poziția somnului. De exemplu, dacă dormi pe o parte poți preveni sforăitul, spre deosebire de dormitul pe spate. Și asta pentru că baza limbii nu se va deplasa în spate, iar fluxul de aer va rămâne optim. Totuși, dacă nu ești obișnuit să dormi pe spate și imediat ce ațipești îți schimbi poziția, iată un truc! Încearcă să pui o pernă mare lângă tine, care să te împiedice să te întorci în timpul somnului. Pentru a dormi pe laterale, ai nevoie și de o saltea corespunzătoare. Pentru a nu pune presiune pe umeri și șolduri și a nu te trezi cu dureri, îți trebuie o saltea medie ca duritate.
2. Consum de alcool seara
Un alt sfat pentru a ameliora sforăitul este să eviți să consumi alcool seara.
Specialiștii în somnologie spun că sforăitul este accentuat de consumul de alcool cu patru-cinci ore înainte de culcare. În plus, ei au ajuns la concluzia că persoanele care nu sforăie în mod normal vor sforăi, de cele mai multe ori, atunci când consumă alcool.
3. Un nas curat te scapă de sforăit
Atunci când ești răcit, se întâmplă des să ai nasul înfundat. Mucoasa îți va îngreuna astfel respirația, iar fluxul de aer va fi mai mic. Pentru că nu te oxigenezi cum ar trebui, vei începe să sforăi. Cere sfatul medicului și află ce picături nazale te pot ajuta. Dacă nu ai voie să folosești astfel de produse, încearcă să faci o baie fierbinte înainte de culcare și curăță-ți nasul cu apă de mare!
4. Lenjerie curată
Calitatea somnului este influențată și de cât de curată este lenjeria de pat. Acarienii și alți factori alergeni îți pot afecta respirația în timpul nopții, iar astfel vei începe să sforăi. Așadar, ai grijă să speli regulat cearșaful și fața de pernă, pentru a preveni excesul de alergeni de pe suprafața acestora. Fă acest lucru săptămânal și scapă de sforăit!
În plus, este indicat să optezi pentru o husă cu proprietăți antialergice și antimicrobiene, care să țină departe bacteriile și factorii alergeni. Odată eliminate aceste microorganisme, sforăitul se va ameliora, iar somnul ți se va îmbunătăți considerabil. Așadar, te vei trezi mult mai odihnit dimineața. O variantă bună este o husă cu ioni de argint.
5. Obezitate
Dacă ai probleme cu greutatea, scapă de sforăit slăbind. Cu toate că și persoanele slabe sforăie uneori, probabilitatea este mai mare atunci când ai kilograme în plus. Și asta pentru că organele interne se simt ,,sufocate” de stratul adioțional de țesut adipos. În plus, grăsimea adunată în jurul gâtului pune presiune pe trahee în timpul nopții. Astfel, aerul pătrunde mai greu spre plămâni decât în mod normal.
6. Hidratare
Hidratarea este esențială când vine vorba despre odihnă. Atunci când organismal nu este hidratat corespunzător, ai mari șanse să te trezești adesea în timpul nopții pentru a bea apă. În plus, te poți trezi de multe ori cu nasul extrem de uscat și cu o senzație de disconfort în gât. Și asta pentru că mucoasele care căptușesc în mod normal aceste zone au de suferit, din cauza lipsei de apă. Potrivit specialiștilor, un om adult ar trebui să consume cel puțin doi litri de lichide pe zi. În funcție de greutate, însă, această cantitate poate fi crescută.
În concluzie, ai grijă pe ce parte dormi, evită să bei alcool înainte de culcare și hidratează-te corespunzător! Alege materiale de calitate în ceea ce privește setul de pat și husa și nu uita că salteaua este esențială pentru un somn bun. Respectă toate aceste sfaturi și scapă de sforăit!