Cum să dormi mai bine: sfaturi pentru un somn liniștit

cum sa dormi mai bine

Dacă observi că de la o vreme nu te mai odihnești bine, iată câteva schimbări pe care le poți face în stilul tău de viață, pentru a reveni la normal! Află cum să dormi mai bine din articolul următor!

Pe măsură ce societatea a evoluat, oamenii au început să doarmă tot mai puțin. Asta s-a întâmplat din cauză că programul de lucru a crescut, așa că au mai puțin timp liber. Așadar, deloc surprinzător, încep să fie tot mai obosit la birou. Nu de puține ori se întâmplă să reducă din orele de somn pentru a face loc altor activități.

obosit la birou

Un studiu realizat de WorkplaceTrends arată că 65% dintre oameni spun că managerii se așteaptă ca angajații să fie disponibili chiar și în afara orelor de muncă. Adică, în loc să se relaxeze, trebuie să răspundă la telefonul de serviciu. Așa se face că lucrăm din ce în ce mai multe ore și ne chinuim să găsim timp liber pentru a ne rezolva treburile personale. Așadar, nu e de mirare că dormim mai puțin. Iar dacă adăugăm un somn de proastă calitate la toate acestea, ajungem să avem probleme de sănătate, dureri de spate, de gât, umeri sau șolduri.

Un alt studiu, realizat de BBC, relevă că o oră în plus de somn poate influența genele care ajută la prevenirea diabetului zaharat și a cancerului. În plus, aceasta reduce riscul de atac de cord și îmbunătățește funcția creierului.

Din păcate, nu putem adăuga o oră în plus la cele 24 de ore dintr-o zi, așa că trebuie să facem câțiva pași mici pentru a schimba modul în care dormim. Deși nu știm tot ce trebuie despre somn, un lucru e sigur: nu ne mai săturăm de el. Așadar, de unde începem? Iată câțiva pași simpli și află cum să dormi mai bine!

Culcă-te devreme!

Ca să te trezești cu energie dimineață, trebuie să dormi suficient. Dacă ai nevoie să te trezești dis-de-dimineață, este esențial să mergi la culcare înainte de miezul nopții.

ora de culcare

Problema este că cei mai mulți dintre noi nu își stabilesc o oră de culcare. Chiar dacă ne așezăm în pat, de multe ori adormim cu televizorul deschis sau ne uităm în telefon. Aceștia sunt factori care ne distrag și ne diminuează calitatea somnului. Potrivit unui studiu realizat de experții de la Centrul de Cercetare a Iluminatului, două ore de privit în ecrane suprimă eliberarea normală de melatonină. Așadar, creierul nu va primi semnalul corect și nu te vei simți obosit.

Ai grijă la alimentație!

Ceea ce mănânci înainte de culcare are un impact major asupra calității somnului tău. Alimentele pot face diferența dintre un somn odihnitor și o noapte albă. Specialiștii îți recomandă să iei o cină ușoară, cu cel puțin trei ore înainte de culcare. Printre cele mai bune alimente pe care le poți consuma se numără salatele bogate în fibre și vitamine, carnea slabă cu legume coapte sau la grătar, iaurtul sau brânza slabă. Evită prăjelile și mâncărurile de tip fast-food, pentru că organismal tău se va chinui să le digere, în loc să se relaxeze. De evitat este și mâncarea picantă sau băuturile care conțin cofeină sau alcool, deoarece acestea îți vor provoca o senzație de neliniște în timpul nopții.

Fă sport!

Exercițiile fizice făcute regulat îți pot asigura un somn de calitate. Atenție, însă! Sportul crește nivelul anumitor substanțe din corp. Așadar, este contraindicat să mergi la sală seara târziu, imediat înainte de somn. Un efort fizic susținut pe timp de seară îți poate crea probleme și nu vei mai putea adormi repede. În schimb, dacă incluzi sportul în activitatea din prima parte a zilei, îți vei gestiona energia și te vei putea bucura de un somn profund în timpul nopții. Astfel, îți vei susține starea generală de bine și sănătatea.

sport acasa

Nu uita că programul aglomerat de la birou nu este o scuză pentru a nu face mișcare! Poți face sport acasă, fără să ai nevoie de un abonament la sală!

Alege o saltea de calitate!

De obicei, oamenii își păstrează saltelele mult mai mult decât este recomandat. Într-adevăr, cumpărarea unei saltele noi este costisitoare, dar trebuie privită ca pe o investiție pe termen lung. A avea o saltea care să îți susțină corect corpul este esențial pentru un somn bun.