Cum să alegi duritatea saltelei: ghid complet

cum sa alegi duritatea saltelei

Vrei să îți schimbi salteaua, dar nu știi cum s-o alegi pe cea mai potrivită pentru tine? Îți prezentăm un ghid complet despre cum să alegi duritatea saltelei în acest articol!

Ce este duritatea saltelei?

Gradul de fermitate al saltelei se referă la cât de moale sau cât de tare este o saltea. Diferența de fermitate este dată de tipurile de straturi din componență, dar și de densitatea acestora. Totuși, dilemele apar atunci când o saltea este descrisă ca fiind moale, medie, medie spre fermă sau foarte fermă. Cum îți dai seama unde se situează fiecare pe scara fermității?

spumă cu memorie

Cum să alegi duritatea saltelei

Iată câteva sfaturi generale care să te ajute în alegerea ta!

  1. Cu cât cântărești mai mult, cu atât salteaua trebuie să fie mai fermă.
  2. Dacă dormi pe o parte sau dacă ai un indice de masă corporală mic, o saltea medie este alegerea potrivită pentru tine.
  3. Dacă dormi pe burtă, ar trebui să te îndrepți spre o saltea fermă sau foarte fermă.
  4. Dacă dormi pe spate, indicată pentru tine ar fi o saltea medie spre fermă.
  5. În cazul cuplurilor, se recomandă o saltea medie spre fermă, care să aibă în componență spumă high resilience. Aceasta va amortiza transmiterea undelor atunci când unul dintre parteneri se mișcă în timpul somnului.

Așadar, poziția de somn este extrem de importantă atunci când vrei să faci alegerea potrivită. Iată un exemplu despre cum ar trebui să fie susținut corpul tău în timpul nopții:

fermitate saltea

Principalele tipuri de saltele

Saltele moi: acestea sunt recomandate pentru persoanele care au o greutate corporală mică. Mulți dintre cei care optează pentru o astfel de saltea spun că au senzația că dorm ,,pe norișori”.

Saltele medii: acestea sunt recomandate pentru persoanele cu o greutate corporală normală, precum pentru cele care dorm pe o parte. Saltelele medii sunt preferate de cei mai mulți oameni. Ele păstrează senzația de puf, însă susțin mai bine coloana vertebrală în timpul somnului.

Saltele tari: acestea sunt recomandate pentru persoanele care dorm pe spate sau pe burtă, dar și pentru cele care au o greutate corporală mai mare. De exemplu, o persoană care cântărește 50 kg va resimți diferit fermitatea saltelei, față de una care cântărește 100 kg.

De ce este atât de importantă fermitatea saltelei

Să alegi gradul de fermitate al unei saltele este esențial pentru sănătatea coloanei vertebrale. Dacă salteaua este prea fermă pentru corpul tău, acesta va fi forțat să stea într-o poziție nenaturală. Astfel, coloana vertebrală nu se va alinia corespunzător. În schimb, dacă salteaua este prea moale și îți place să dormi pe burtă, coloana vertebrală se va curba într-un mod nefiresc. Ambele situații duc la dureri de spate și senzație de tensiune la nivelul coloanei.

dureri de spate

Așadar, dacă știi deja că ai afecțiuni ale sistemului osos sau te confrunți frecvent cu dureri de spate, ar trebui să te îndrepți către o saltea mai fermă. Dacă obișnuiești să dormi pe o parte, ia în considerare o saltea medie, care să nu pună presiune pe umeri și șolduri.

Mit sau adevăr?

Oamenii cred de multe ori că doar o saltea foarte fermă susține corect coloana și că o saltea moale va duce automat la dureri de spate. Nimic mai fals! O saltea prea fermă pentru greutatea ta poate provoca dureri de spate, oase și articulații. Atunci când alegi duritatea saltelei trebuie să iei în calcul constituția corpului tău, înălțimea, greutatea, dar și poziția de dormit.

În concluzie, să alegi duritatea saltelei este esențial nu doar pentru calitatea somnului, ci și pentru sănătatea ta. Corpul trebuie să se relaxeze și să ajungă la o poziție naturală pentru ca tu să te poți bucura de odihna de care ai nevoie. Astfel, vei evita durerile de spate sau tensiunea din punctele de sprijin, mai ales cea din umeri și șolduri.