Cea mai bună poziție de dormit

cea mai bună poziție de dormit

Ai probleme cu somnul? Te foiești în pat și nu reușești să adormi sau te trezești constant în timpul nopții? Iată cum să alegi salteaua potrivită pentru a obține cea mai bună poziție de dormit!

-49%
727 lei1,499 lei
-48%
599 lei1,249 lei
-51%
539 lei1,139 lei
-50%
499 lei999 lei

De ce este importantă poziția de dormit

Poziția în care dormim ne poate influența condiția de sănătate. Asta înseamnă că în timpul somnului durerile pot crește în intensitate sau se pot atenua. Așadar, modul în care stăm pe saltea când dormim va avea un impact major asupra calității odihnei noastre.  De asta va depinde mai departe cât de bună va fi ziua noastră, atât la nivel fizic, cât și psihic.

Peste 80% dintre oameni se vor confrunta cu dureri de spate măcar o dată în viață. În cele mai multe dintre cazuri, durerea este accentuată de poziția în care dorm. Asta dacă nu cumva motivul este tocmai salteaua de proastă calitate.

Poziția de somn ne poate influența, de asemenea, și calitatea respirației. Dacă nu alegi cea mai buna poziție de dormit, apneea se poate înrăutăți. La fel se întâmplă dacă suferi de reflux acid – afecțiunea poate degenera.

Cei mai mulți dintre noi suntem atașați de pozițiile noastre preferate de dormit. Chiar dacă o schimbare este binevenită, adesea ne este greu să o facem. În timpul unei nopți, o persoană își poate schimba poziția de până la 40 de ori. Totuși, corpul uman are tendința de a ajunge din nou în poziția în care este obișnuit. Potrivit statisticilor, cei mai mulți oameni dorm pe laterală. Această poziție este urmată de dormitul pe spate, care este des întâlnit mai ales în rândul seniorilor și a persoanelor cu un indice de masă corporală mare.

1. Dormitul pe spate - cea mai bună poziție de dormit

Dormitul pe spate este considerat a fi cea mai bună poziție de dormit. Astfel, coloana vertebrală stă într-o poziție naturală. Cu toate acestea, dormitul pe spate nu este o alegere bună pentru orice persoană. Iată care sunt toate beneficiile și dezavantajele ei!

Avantajele dormitului pe spate

 • coloana vertebrală stă într-o poziție naturală;
 • poți respira la capacitate maximă;
 • minimizează durerile de membre și articulații;
 • oferă cel mai bun sprijin pentru persoanele cu dureri de șold și spate;
 • poate reduce ridurile faciale, pentru că tenul nu se mai atinge de lenjerie.

Cine ar trebui să evite să doarmă pe spate?

 • persoanele cu reflux gastroesofagian;
 • persoanele care au apnee în somn sau probleme de sforăit;
 • femeile însărcinate (în special în al treilea trimestru).

Cea mai bună saltea pentru dormitul pe spate este una fermă, care susține coloana vertebrală. Ai grijă ca salteaua să aibă un strat subțire de spumă cu memorie sau să nu aibă deloc.

2. Dormitul pe o parte - cea mai populară poziție de dormit

Dormitul pe laterală este cea mai populară poziție de dormit, potrivit studiilor. Deși nu oferă aceleași beneficii pentru sănătatea coloanei vertebrale ca somnul pe spate, are părțile lui bune.

Avantajele dormitului pe o parte

 • este cea mai sigură poziție de somn pentru gravide: facilitează circulația sângelui de la mamă la făt și reduce tensiunea asupra organelor;
 • dormitul pe partea stângă poate ameliora simptomele de reflux acid sau arsuri la stomac, pentru că este mai greu ca acizii din stomac să se ridice în esofag;
 • poate minimiza sforăitul și simptomele apneei în somn;
 • îți poate ajuta căile respiratorii să rămână larg deschise, astfel creierul se oxigenează mai bine.

Cine ar trebui să evite să doarmă pe o parte?

 • persoanele cu dureri de umăr, pentru că se pune presiune pe umăr și șold – dacă există deja o afecțiune, aceasta s-ar putea agrava;
 • persoanele cu boli cardiace, pentru că există dovezi că somnul pe partea dreaptă crește presiunea asupra inimii;
 • persoanele care sunt preocupate de riduri, pentru că tenul ia contact cu perna sau salteaua – dacă produsele cosmetice folosite nu se absorb bine în piele și intră în așternuturi, te poți confrunta cu erupții, coșuri și, în timp, riduri.

Cea mai bună saltea pentru persoanele care dorm pe laterale este una cu o duritate medie. Aceasta va permite umărului și șoldului să se cufunde în stratul de spumă cu memorie, iar coloana va rămâne aliniată. Evită o saltea foarte fermă, pentru că ea va pune presiune pe aceste două puncte. Pentru ca și pelvisul să fie aliniat, un truc ar fi să dormi cu o pernă mică între genunchi.

3. Dormitul pe burtă - cea mai proastă poziție de dormit

În general, specialiștii descurajează somnul pe burtă. Iată de ce!

 • această poziție pur și simplu nu oferă prea multe în ceea ce privește sănătatea coloanei vertebrale;
 • provoacă dureri de spate, deoarece este greu să ții șoldurile aliniate cu coloana vertebrală toată noaptea;
 • dormitul pe burtă te obligă să dormi cu capul întors într-o parte, ceea ce va duce inevitabil la dureri de gât.

Cea mai bună saltea pentru dormitul pe burtă este una medie spre fermă. Dacă pur și simplu nu reușești să dormi altfel, optează pentru o saltea care să sprijine totuși corpul și să mențină coloana vertebrală dreaptă. Alege o pernă subțire și moale sau, dacă poți, dormi fără pernă! Poți să așezi o pernă sub stomac, pentru un plus de confort.

În general, somnul pe spate și pe lateral oferă mult mai multe beneficii decât somnul pe stomac. Dar, în cele din urmă, cea mai bună poziție de somn este cea în care poți dormi profund. Indiferent de poziția ta preferată de dormit, trebuie să fii atent la salteaua pe care o alegi. O poziție sănătoasă în timpul nopții te va ajuta să te trezești fără dureri și să ai o stare generală de bine pe parcursul întregii zile!