Ce este apneea în somn: cauze și tratament

apneea in somn

Ce este apneea în somn

Apneea este o afecțiune în care respirația este întreruptă în mod repetat în timpul somnului. În general, este vorba despre pauze de respirație de cel puțin zece secunde. Apneea obstructivă apare atunci când mușchii din spatele gâtului nu reușesc să mențină căile respiratorii deschise. Astfel, pacientul face eforturi zadarnice de a respira și ajunge să sforăie puternic. În alte situații, este vorba despre apnee centrală. Aceasta apare atunci când creierul nu reușește să controleze în mod corespunzător respirația în timpul somnului. Totuși, ea este mai rar întâlnită. 

sforait barbatIndiferent de forma bolii, aceasta poate duce la un somn fragmentat și la scăderea nivelului de oxigen din sânge. Combinația de somn agitat și nivelul scăzut de oxigen conduce, inevitabil, la probleme de dispoziție și stare de oboseală pe tot parcursul zilei, care poate ajunge chiar până la somnolență. În plus, apneea poate cauza hipertensiune arterială, boli de inimă și probleme de memorie.

Cine suferă de apnee?

Peste 6% din adulți se confruntă cu apneea în somn, iar această patologie afectează atât femeile, cât și bărbații. Statisticile arată însă că cei mai mulți pacienți sunt bărbați fumători. Apneea apare și la copii, însă în prezent nu există date exacte despre care este incidența acestei afecțiuni în rândul celor mici. Se estimează totuși că ar fi vorba despre 3% dintre populația minoră care se confruntă cu apnee și sforăit.

Cu toate acestea, diagnosticul de apnee în somn este pus în general la pacienții trecuți de prima tinerețe. Mulți dintre oamenii care suferă de această afecțiune nu sunt diagnosticați decât după vârsta de pensionare, când problemele se agravează.

Factorii de risc care influențează apariția apneei în somn sunt obezitatea, hipertensiunea arterială, persoanele care au suferit un infarct, miopatia, precum și istoricul familial.

Care sunt simptomele apneei

Sforăitul cronic este un indicator puternic al apneei în somn și ar trebui evaluat de un profesionist în somnologie. Persoanele care suferă de această afecțiune nu se odihnesc cum trebuie și pot ajunge chiar până la insomnie. Ele se pot confrunta cu o gamă largă de simptome, cum ar fi dificultatea de concentrare sau învățare în timpul zilei, dar și probleme de memorie. La asta se adaugă stările de somnolență la volan. Pacienții pot avea stări de iritabilitate și pot ajunge până la depresie. De asemenea, în cazul bărbaților, funcția sexuală poate fi afectată.

Lăsate netratate, simptomele apneei de somn pot conduce la probleme grave de sănătate, cum sunt  hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă congestivă sau aritmia cardiacă. Dacă problema persistă o perioadă lungă de timp, se poate ajunge la atac de cord sau accident vascular cerebral.

Cum se pune diagnosticul

Dacă bănuiți că ați putea avea apnee în somn, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să rugați partenerul de dormit să observe dacă sforăiți puternic sau respirați cu greutate noaptea, dacă vă înecați sau dacă respirația vi se oprește secunde în șir. Notați-vă apoi toate simptomele neobișnuite pe care le aveți în timpul zilei, precum și nivelul de oboseală pe care îl percepeți, comparativ cu cât de bine ați dormit în noaptea precedentă. Cu aceste informații, adresați-vă unui medic specializat în somnologie. Pentru ca expertul să poată pună diagnosticul corect, este necesară o monitorizare atentă a somnului. De obicei, este nevoie de o noapte de ședere într-un centru specializat în tulburările de somn. Aceasta este una dintre cele mai frecvente metode utilizate pentru a diagnosticarea apneei in somn.

Prin intermediul ei sunt moniorizate o varietate de funcții ale organismului în timpul somnului, inclusiv mișcările globului ocular, activitatea musculară, ritmul cardiac, efortul respirator, fluxul de aer și nivelurile de oxigen din sânge. Acest test este utilizat atât pentru diagnosticarea apneei în somn cât și pentru a determina severitatea acesteia. Uneori, tratamentul poate fi început din prima noapte în centrul de somn.

Tratamentul apneei în somn

Pe lângă medicamentele recomandate de medic, există anumite lucruri pe care le poți face pentru a ameliora simptomele apneei în somn. Modificarea stilului de viață este o metodă eficientă pentru ca apneea să scadă în intensitate sau chiar să dispară complet. Iată de ce trebuie să ții cont:

  • Masa corporală – dacă sunteți supraponderal, trebuie să luați în calcul să dați jos kilogramele în plus. Aceasta este cea mai importantă și prima decizie pe care o puteți lua pentru a scăpa de apnee în somn.
  • Consumul de alcool – acesta provoacă spasme frecvente în timpul nopții și obstrucționează căile respiratorii superioare.
  • Fumatul – fumul de țigară inflamează căile respiratorii superioare, ceea ce duce la agravarea apneei și, implicit, a sforăitului.
  • Poziția de dormit – unii pacienți cu apnee ușoară au mai puține probleme de respirație când dorm pe o parte, și nu cu fața în sus.
  • Calitatea saltelei – aceasta influențează direct calitatea somnului și are impact asupra nivelului de energie pe care îl veți avea dimineață.
Dacă te confrunți cu o astfel de problemă, nu ezita să consulți un specialist și să iei toate măsurile pentru a te asigura că ai parte de un somn liniștit și odihnitor!