Apneea în somn

Apneea obstructivă în somn este o tulburare în care respirația este întreruptă în mod repetat în timpul somnului si se referă la o pauză de respirație care durează cel puțin zece secunde.
Apneea obstructivă în somn apare atunci când mușchii din spatele gâtului nu reușesc să mențină căile respiratorii deschise, în ciuda eforturilor de a respira. O altă formă de apnee în somn este apneea centrală în somn, în care creierul nu reușește să controleze în mod corespunzător respirația în timpul somnului. Apneea obstructivă în somn este mult mai frecventă decât apneea în somn centrală.
Apneea obstructivă în somn, sau pur și simplu apneea în somn, poate cauza somn fragmentat și nivel scăzut de oxigen în sânge. Pentru persoanele cu apnee în somn, combinația de somn agitat și nivelul scăzut de oxigen poate duce la hipertensiune arterială, boli de inimă, probleme de dispoziție și de memorie. Apneea în somn crește de asemenea riscul de somnolență.

Cine suferă de apnee în somn?

Mai mult de 6% din adulți au apnee în somn. În prezent, este foarte dificil să se estimeze prevalența apneei în copilărie, datorită tehnicilor de monitorizare foarte diferite, dar este posibilă o prevalență minimă de 2 până la 3%, cu o prevalență de 10 până la 20% în cazul sforăitului obișnuit la copii. Apneea în somn apare la toate grupele de vârstă și ambele sexe.

Simptomele apneei în somn

Sforăitul cronic este un indicator puternic al apneei de în somn și ar trebui evaluat de către un profesionist în domeniul sănătății. Persoanele care suferă de apnee în somn tind să fie lipsite de somn, pot suferi de insomnie și de o gamă largă de alte simptome, cum ar fi dificultatea de concentrare, depresie, iritabilitate, disfuncție sexuală, dificultăți de învățare, de memorie și de somnolență în timp ce lucrează sau în timp ce conduc.
Lăsate netratate, simptomele apneei de somn pot include: somn agitat, somnolență excesivă în timpul zilei, hipertensiune arterială, atac de cord, insuficiență cardiacă congestivă, aritmie cardiacă, accident vascular cerebral sau depresie.

Tratament pentru apneea în somn

Dacă bănuiți că ați putea avea apnee în somn, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să consultati un medic de specialitate. Aduceți cu dumneavoastră o înregistrare a somnului, a nivelurilor de oboseală pe parcursul zilei și a oricăror alte simptome pe care le puteți avea. Intrebați-vă partenerul de somn dacă a observat că sforăiți cu greutate, vă înecati sau vă opriți respirația în timpul somnului.
Una dintre cele mai frecvente metode utilizate pentru a diagnosticarea apneei in somn este un studiu al somnului, care poate necesita o ședere peste noapte într-un centru specializat în tulburările de somn.
Studiul somnului monitorizează o varietate de funcții din timpul somnului, incluzând starea somnului, mișcarea ochilor, activitatea musculară, ritmul cardiac, efortul respirator, fluxul de aer și nivelurile de oxigen din sânge. Acest test este utilizat atât pentru diagnosticarea apneei în somn cât și pentru a determina severitatea acesteia. Uneori, tratamentul poate fi început din prima noapte în centrul de somn.

Modificările stilului de viață reprezintă modalitatea eficientă de atenuare a simptomelor de apnee în somn. Iată câteva sfaturi care pot ajuta la reducerea apneei:

  • Slăbitul: dacă sunteți supraponderal, aceasta este cea mai importantă decizie pe care o puteți lua pentru a vă vindeca apneea în somn.
  • Evitarea alcoolului: provoacă spasme frecvente în timpul nopții și obstrucționează căile respiratorii superioare.
  • Renunță la fumat. Fumul de țigară agravează imfalamarea căilor respiratorii superioare, ceea ce duce la agravarea apneei (și a sforăitului).
  • Unii pacienți cu apnee în somn ușoară sau sforăit puternic au mai puține probleme de respirație când dorm pe o parte.
Call Now ButtonComanda Telefonica
×
×

Cart