Cu siguranță ai auzit de cât de grea este perioada în care intri la menopauză. Modificările hormonale care apar îți pot face viața un coșmar, însă există câteva trucuri la care poți să apelezi ca să nu mai ai probleme de somn. Iată care sunt acestea!
Perioada de premenopauză te afectează atât la nivel fizic, cât și psihic, iar aceste două efecte combinate îți reduc inevitabil calitatea vieții. Asta înseamnă că te poți simți lipsită de vlagă în timpul zilei și, deși ești extrem de obosită, nu vei putea să adormi.
Legătura dintre menopauză și probleme de somn
În perioada de tranziție de la fertilitate la menopauză, apar diverse simptome. Așadar, în timpul premenopauzei, te poți confrunta cu insomnie, probleme de somn sau transpirație nocturnă. Dar asta nu e tot! Metabolismul tău încetinește, astfel că te poți îngrășa câteva kilograme. În plus, trebuie să ai mare grijă să te hidratezi, pentru că pielea poate deveni ușor uscată, iar părul îți va cădea mult mai repede.
Probleme de somn asociate cu menopauza
Potrivit unui studiu, jumătate dintre femeile care se află la menopauză se confruntă cu probleme de somn. Dificultatea de a dormi se accentuează din perioada premenopauzei până în cea de postmenopauză, când femeile experimentează cele mai neplăcute probleme.
Simptomele menopauzei variază de la femeie la femeie și se pot înrăutăți după ce perioada de premenopauză se încheie.
1. Bufeuri
Bufeurile sunt episoade scurte cu senzații de căldură în tot corpul, însoțite de transpirație abundentă. De obicei, senzația începe din zona feței, se extinde către piept și stomac și cuprinde apoi tot corpul. Acestea pot dura 30 de secunde, până la câteva minute. Potrivit statisticilor, până la 85% dintre femeile aflate în perioada menopauzei au bufeuri la menopauză.
Bufeurile nocturne sunt mult mai deranjante decât cele din timpul zilei, pentru că duc la probleme de somn și scad calitatea odihnei. De obicei, în timpul bufeurilor, nivelul de energie crește din cauza căldurii și a adrenalinei, astfel că femeile pot avea dificultăți în a adormi înapoi. Pentru a mai reduce din disconfort, este recomandat să dormi la o temperatură ușor mai scăzută, de 19-20 de grade Celsius. În plus, așternuturile trebuie să fie din bumbac. Evită cearșafurile din materiale de tip mătase sau satin, pentru că acestea îți vor accentua senzația de căldură.
Și salteaua trebuie să vină în ajutorul tău. De exemplu, poți opta pentru o saltea cu memorie, care să îți ofere un confort sporit, în timp ce corpul tău se va relaxa într-o poziție optimă, grație statului de spumă poliuretanică elastică.
2. Insomnie
Insomnia este caracterizată de dificultatea de a adormi sau de trezirile dese în timpul nopții, care dau senzația unui somn superficial. Dacă acest lucru se întâmplă mai des de trei zile pe săptămână, este posibil să fie vorba despre insomnie.
Statisticile arată că unul din șapte adulți suferă de insomnie cronică, iar în cazul femeilor numărul este aproape dublu. Riscul de a dezvolta insomnie crește în perioada menopauzei, astfel că peste 60% dintre femeile trecute de 50 de ani se confruntă cu această problemă.
Deprivarea de somn influențează în mod direct starea de bine din timpul zilei. Persoanele care suferă de insomnie se pot simți anxioase și pot avea dureri de cap. De asemenea, lipsa somnului crește inflamația din organism.
3. Sforăit
Sforăitul și apneea în somn sunt mai des întâlnite în rândul femeilor aflate la menopauză. În timpul episoadelor în care respirația se oprește, creierul nu se mai oxigenează corespunzător, iar calitatea somnului scade. Cercetările arată că scăderea nivelului de progesteron, care apare la menopauză, contribuie la dezvoltarea apneei în somn. Un truc ar fi să încerci să nu mai dormi pe spate, ci pe o parte. Pentru asta ai nevoie de o saltea medie ca duritate, care să nu pună presiune pe umeri sau șolduri.
Trucuri pentru a te bucura de somn la menopauză
Dacă ai probleme de somn la menopauză, cere sfatul unui medic! Acesta îți poate recomanda anumite medicamente sau suplimente naturiste, care să te ajute. Cel mai des întâlnite sunt cele care conțin melatonină și ginseng. Acestea te relaxează și reduc bufeurile. Există însă și o serie de trucuri la care poți să apelezi, pentru a avea un somn odihnitor.
Fără probleme de somn la menopauză!
- Menține-ți greutatea corporală în parametri normali! Apneea în somn este mai des întâlnită în rândul persoanelor supraponderale, iar obezitatea este un factor de risc. Nu uita că în timpul menopauzei există o predispoziție spre îngrășare!
- Evită să iei mese consistente înainte de culcare și nu consuma alimente picante sau acide, pentru că acestea îți pot accentua bufeurile și vei avea probleme de somn.
- Evită nicotina, cofeina și alcoolul seara! Aceste substanțe îți diminuează calitatea somnului.
- Mergi la toaletă imediat înainte de culcare, pentru a evita trezitul în timpul nopții. În plus, nu bea foarte multe lichide cu o oră înainte de a te pune la somn!
- Încearcă să reduci nivelul de stres prin exerciții de yoga sau prin masaj!
- Relaxează-te înainte de culcare prin câteva exerciții de meditație sau de respirație! În loc să stai cu ochii în telefon sau tabletă, fă o baie fierbinte, ascultă muzică sau citește o carte bună!
- Stabilește-ți o rutină pentru a putea adormi la loc! De exemplu, dacă te trezești din cauza bufeurilor, nu deschide televizorul și nici telefonul. Propune-ți să stai în pat cu lumina stinsă până te fură somnul!
- Alege pijamale lejere și subțiri sau, dacă poți, încearcă să dormi dezbrăcată!
- Respectă un program strict de somn! Stabilește-ți o oră de culcare și una de trezire pe care să le respecți chiar și în weekend!
- În timpul iernii, nu încălzi excesiv dormitorul! Încearcă să dormi la 19-20 de grade Celsius! Vara, pentru un plus de confort, ia-ți un ventilator pe care să îl lași să meargă în timpul nopții. Dacă ai posibilitatea, lasă aerul condiționat pornit în cealaltă cameră, pentru un plus de răcoare