Știi ce sunt regresiile de somn sau ce impact au acestea asupra copiilor? Probabil că nici nu știai că există acest termen până când nu ai avut un copil.
Una dintre cele mai dificile probleme de somn, regresiile de somn, îi pot lăsa pe părinți epuizați și frustrați.
În continuare ne propunem să definim ce sunt regresiile de somn și descriem ce au impact asupra copiilor mici.
Cum și de ce au nou-născuții regresii de somn?
Regresiile sunt momentele în care un copil care a dormit bine până atunci începe brusc să se trezească în timpul nopții, are dificultăți în a adormi și îi ia mult timp să o facă sau chiar începe să doarmă prost. De cele mai multe ori părinții nu știu cauza acestor schimbări bruște în obiceiurile de somn ale bebelușului și aceasta devine un motiv de preocupare.
Regresia somnului poate dura între două și șase săptămâni, după care obiceiurile de somn ale bebelușului revin la normal. Deoarece aceasta este doar o situație temporară care va trece, cel mai bine este să nu deveniți anxioși și să încercați să vă păstrați programul de somn.
Cauze ale regresiei somnului la copii
Așa-numitele etape de dezvoltare ale copiilor pot fi cauza principală a acestor regresii ale somnului.
În jurul a 6 săptămâni, 4 luni, 8-10 luni, 12 luni, 18 luni și încă o dată la 2 ani sunt vârstele tipice la care pot apărea aceste regresii ale somnului.
Cu toate acestea, nu toți copiii se confruntă cu aceste regresii. Cele mai frecvente au loc în jurul vârstei de 4 luni, însă odată atins acest punct, nu este obligatoriu să apară în toate aceste etape.
Ce sunt, de altfel, reperele de dezvoltare? Ele apar atunci când sugarii și copiii mici încep să dezvolte noi abilități, care ar putea ridica mai multe întrebări în mintea lor înainte de culcare, deoarece sunt mai conștienți și mai anxioși în legătură cu noile experiențe decât cu somnul.
De obicei aceste etape au loc când bebelușii:
- Încep să se răsucească
- Încep să stea în șezut
- Încep să se ridice în picioare
- Încep să meargă
- Încep să vorbească
Regresiile de somn ale sugarilor pe măsură ce cresc
Regresia somnului la 6 săptămâni
La 6 săptămâni, majoritatea nou-născuților trec printr-un puseu de creștere. Iar acest puseu de dezvoltare ar putea să îl determine pe copilul dumneavoastră să se trezească mai des, să aibă dificultăți în a adormi și să îi fie foame.
Regresia somnului la 4 luni
Copilul dvs. care până acum dormea bine poate începe brusc să se trezească frecvent, poate să nu doarmă mai mult de o oră, poate avea dificultăți mult mai mari în a adormi, poate deveni mai iritabil și plânge mai des și poate avea perioade se somn mai scurte.
Regresia somnului la 4 luni este cauzată de o schimbare în tiparul biologic de somn al bebelușului și diferă de celelalte. Ea durează câteva săptămâni înainte ca somnul copilului să revină la normal.
Regresia somnului între 8 și 10 luni
Această regresie a somnului este în mod frecvent cauzată de dezvoltarea creierului. Bebelușul începe să se târască, să alunece, să se așeze, să stea în picioare, să rostească cuvinte și așa mai departe. Pe lângă etapele de dezvoltare, la mulți nou-născuți apar primii dinți.
Regresia somnului după un an
Semnele că bebelușul dumneavoastră intră în această regresie includ:
- începe să meargă
- se reduce numărul de intervale de timp în care doarme
- devine mai agitat și se trezește frecvent
Atunci când încep să meargă, copii devin mult mai obosiți și cheltuiesc mult mai multă energie; de asemenea, este posibil să credeți că le este foame noaptea, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să le dați de mâncare noaptea; cel mai bine este să le dați mai multă mâncare în timpul zilei.
La 18 luni, are loc o alta regresie a somnului
Poate fi vorba de dezvoltarea dentiției sau de anxietate de separare la 18 luni. La această vârstă, copiii mici încep să îndeplinească sarcini pe cont propriu, cum ar fi să bea lichide dintr-o ceașcă și să ridice în mână o lingură. Această independență îi poate determina pe copii să refuze să doarmă sau să stea în pat și pot avea chiar crize de furie și pot avea insomnii.
Regresia somnului la doi ani
Vârsta de doi ani poate avea un impact semnificativ asupra somnului copilului dumneavoastră. Este posibil să existe o oarecare regresie atunci când învață noi abilități și crește. Există mai mulți factori care ar putea contribui la aceasta. La această vârstă, ei pot începe să meargă singuri la toaletă, să se mute într-un pat mai mare, să aibă coșmaruri și, în cele din urmă, își vor manifesta caracterul sau comportamentul mai problematic.
Cum putem gestiona regresia somnului
Combaterea regresiei somnului este o sarcină dificilă care necesită calm și răbdare din partea celor care au grija de bebeluș. Iată câteva idei pentru a face față acestor momente:
Crearea unei rutine
Rutinele sunt esențiale pentru copii, iar ora de culcare nu face excepție. Menținerea unui program pe parcursul etapelor de regresie a somnului poate fi de mare ajutor. Pentru a face acest lucru, trebuie să fiți în mod constant conștient de ceea ce faceți și de cât de importanta este această rutină atunci când vă puneți copilul la culcare.
Toate aceste circumstanțe externe perturbă somnul bebelușului și nu există o soluție universală. Fiecare mamă, tată și îngrijitor descoperă în timp care este tehnica ideală pentru a-și adormi copilul. Ceea ce este esențial pentru părinți să rețină este să fie consecvenți și să fie atenți la acțiunile pe care le repetă, deoarece nou-născuții le recunosc ca fiind semne că este timpul să doarmă.
O altă sugestie utilă este ca părinții să fie atenți la ora la care își pun copiii la culcare. Nu este sugerat să culcați copiii prea devreme pentru că nu vor fi somnoroși; nici nu ar trebui să fie culcați prea târziu, deoarece vor fi obosiți și anxioși din cauza lipsei de somn.
Acordați atenție mediului ambiant
Verificați, ca un prim pas, cadrul în care va dormi bebelușul dumneavoastră. Este camera prea caldă sau prea rece? Este mediul calm și liniștit? Acest lucru este esențial pentru un somn liniștit.
Încercați să nu vă treziți copilul în mijlocul nopții
Deși unele cerințe (cum ar fi schimbarea scutecului sau alăptarea) trebuie îndeplinite în mijlocul nopții, vă recomandăm să vă învățați copilul că acesta nu este un moment de joacă. Ar putea fi o idee bună să folosiți doar iluminarea nocturnă și să evitați să-i distrageți atenția celui mic cu jocuri și alte activități. Asigurați-l de prezența dumneavoastră și țineți-l în brațe câteva minute pentru a-l adormi din nou dacă se trezește.
Păstrați-vă calmul
Mamele, tații și îngrijitorii sunt adesea îngrijorați în aceste perioade de tranziție și schimbare, deoarece nu înțeleg ce se întâmplă și nu știu cum să se descurce. Multe persoane sunt luate prin surprindere de regresia somnului, care afectează nu numai somnul nou-născuților, ci și pe cel al îngrijitorilor.
Mulți părinți se învinovățesc pentru ceea ce se întâmplă, în timp ce acest lucru este cât se poate de firesc! Copilul dumneavoastră trece printr-o frenezie a învățării, iar lumea devine din ce în ce mai interesantă și mai complexă. Așteptați-vă ca obiceiurile lor de somn să se schimbe în această perioadă.