Procrastinare înainte de somn? 5 soluții să nu mai amâni ora de culcare

procrastinare

După o zi grea și aglomerată, ai tendința de a amâna ora de culcare pentru a avea timp pentru tine? Este posibil să faci ceea ce se numește procrastinare! Acesta este un fenomen studiat de psihologi și are mai multe consecințe negative pe termen lung. În următorul articol îți vom explica ce anume este tergiversarea și amânarea orei de culcare.

Procrastinarea la culcare este un termen care descrie ceea ce fac persoanele care întârzie ora la care se pun în pat. Acest lucru se întâmplă pentru că aceste persoane încearcă să facă cât mai multe lucruri înainte de culcare. Și anume, lucrurile pe care nu le-au făcut în timpul zilei. Procrastinarea este o tehnică de maximizare a timpului liber și de recreere, dar ne costă ore valoroase de somn.

Care este cauza amânării orei de culcare?

Cercetătorii au mai multe ipoteze cu privire la motivul pentru care unii oameni renunță în mod deliberat la somn. Totul, pentru a-și maximiza timpul liber. În glumă, specialiștii spun că este posibil să fii o bufniță de noapte care încearcă să supraviețuiască într-o lume a păsărilor matinale. Dincolo de glumă, este posibil să fii în căutarea unei modalități rapide de a te detensiona după o zi lungă. S-ar putea, de asemenea, să ai o înclinație generală spre procrastinare. Asta înseamnă că ai mereu tendința de a amâna anumite sarcini critice.

Mai multe studii au demonstrat că amânarea somnului este direct legată de o lipsă de autocontrol. Aceasta atinge adesea punctul de vârf în primele ore ale zilei și scade pe măsură ce se apropie noaptea. Bineînțeles că amânarea orei de culcare poate fi cauzată de mai mulți factori, pe care îi vom detalia imediat.

Ce spun cercetările despre amânarea orei de culcare?

Cercetările și studiile privind procrastinarea sunt încă la început. Așadar, academicienii nu sunt siguri încă de toate motivele care duc la acest rezultat. În plus, nu s-a stabilit încă ce categorii de persoane sunt cele mai afectate. Cu toate acestea, unul dintre studiile în curs a demonstrat că femeile și studenții sunt cei mai predispuși la amânarea orei de culcare. Persoanele care nu sunt matinale sunt, de asemenea, predispuse să tergiverseze când vine vorba de culcare. Dincolo de asta, amânarea somnului pare să fie mai răspândită în rândul persoanelor care nu fac lucrurile la timp nici în alte domenii ale vieții lor.

Procrastinarea somnului pare să fie asociată cu un stres diurn crescut. Acest fenomen poate fi o reacție pentru multe persoane care își alocă prea puțin timp pentru distracție sau relaxare. În schimb, ele încearcă să se concentreze cât mai mult pe carieră sau familie. Aceste lucruri le împiedică adesea să reușească să aibă parte de o noapte întreagă de somn.

Un alt motiv pentru care oamenii nu au mai reușit să se odihnească așa cum trebuie a fost pandemia de COVID-19. Stresul legat de restricțiile de a sta acasă au dus, de asemenea, la o creștere a numărului de persoane care amână ora de culcare. În plus, poate cel mai problematic lucru din timpul pandemiei de COVID-19 a fost că somnul insuficient ne-a afectat funcția imunologică. Asta înseamnă că a redus și eficacitatea vaccinurilor, potrivit unor studii.

Mai multe sondaje arată că lucrul de acasă a avut ca rezultat frecvent o creștere a orelor de lucru. Femeile, cel mai adesea, au înregistrat o scădere a timpului liber obișnuit, de când a început pandemia. Aceste variabile se pot adăuga la stres și la privarea de somn. Iar aceste lucruri au făcut ca aproximativ 40% din populația activă să aibă probleme de somn în timpul pandemiei.

Cum te afectează amânarea orei la care te culci?

Procrastinarea somnului

Procrastinarea înainte de culcare poate duce la pierderea orelor esențiale de somn. Fără un somn adecvat, mintea și corpul nu se pot reîncărca în mod adecvat. Acest lucru poate avea o gamă largă de consecințe grave asupra sănătății!

Somnul insuficient afectează raționamentul, memoria și procesul decizional. În plus, atunci când nu dormi suficient, va crește probabilitatea apariției somnolenței în timpul zilei. Acest lucru îți va afecta cu siguranță productivitatea și performanța. Totodată, va crește riscul de a nu mai fi capabil să conduci sau să folosești anumite utilaje.

Privarea de somn este asociată cu nervozitatea și cu alte dificultăți de reglare a dispoziției. În plus, persoanele care nu dorm suficient sau la timp sunt predispuse la anxietate și depresie. De asemenea, lipsa somnului îți deteriorează starea de sănătate fizică. Printre cele mai frecvente probleme sunt cele cardiovasculare și metabolice, cum este diabetul.

Acestea fiind spuse, amânarea orei de culcare și somnul insuficient pot avea repercusiuni grave. Pierderea constantă a somnului se poate, de asemenea, acumula în timp. Acest lucru va crește riscurile substanțiale pentru sănătate pe termen lung. Mai mult decât atât, tergiversarea de a adormi poate exacerba consecințele lipsei de somn. Privarea de somn a fost asociată cu un control deficitar al impulsurilor. Asta sugerează că amânarea somnului poate deveni o parte a unui ciclu negativ care se autoîntărește și se repetă frecvent. Așadar, dacă nu iei măsuri la timp, timpul de somn va scădea în mod constant, iar starea generală de sănătate va fi și ea una precară.

Cum să previi amânarea orei de culcare?

Remedierea acestei probleme poate fi un proces destul de dificil. Din fericire, există câteva lucruri pe care le poți încerca pentru a-ți proteja starea de bine și sănătatea pe termen lung.

1. Stabilește-ți o rutină de somn!

O metodă pentru a combate amânarea orei de culcare este îți începi rutina obișnuită mai devreme. Programează-ți alarma telefonului cu o oră înainte de a începe în mod normal rutina de culcare! În acest mod vei avea timp să te relaxezi și să te pregătești de somn. În plus, dacă dedici acest timp suplimentar pentru a te relaxa în fiecare seară, te vei simți mai somnoros decât de obicei. Acest lucru te va ajuta cu siguranță, pe termen mediu și lung, să eviți tentația de a sta treaz până târziu.

2. Fă-ți timp pentru tine!

Programează-ți o jumătate de oră în fiecare seară pentru a avea grijă de corpul tău! Încearcă să înlocuiești timpul pierdut cu activități care îți plac și te fac să te simți bine! Fie că vorbim despre o mască de păr, o baie cu spumă sau pur și simplu un masaj cu ulei parfumat, oricare dintre aceste activități vor contribui la relaxare.

O strategie pe care o poți încerca este să te “prioritizezi” înainte de orice altă activitate. Programează-ți un timp pentru relaxare personală și uită de toate lucrurile mărunte pe care nu este nevoie să le faci înainte de culcare!

3. Fă din somn o prioritate!

Ar trebui să ai mereu în minte că trebuie să îți rezolvi această problemă de amânare a orei de culcare. Somnul ar trebui să fie o prioritate pentru tine și pentru sănătatea ta. Ține cont de faptul că dacă dormi bine vei avea mai multă energie în ziua următoare! Doar așa vei putea finaliza toate sarcinile pe care le ai.

4. Oprește toate dispozitivele digitale!

Evită să stai pe Facebook sau Instagram înainte de culcare! Pe cât posibil, încearcă să nu dormi cu telefonul în dormitor! Dacă nu poți face asta, oprește internetul atunci când te pui la somn, pentru a nu fi deranjat de notificări inutile, în miez de noapte! Concentrează-te pe practici relaxante care induc somnul! În acest sens, ia în calcul câteva întinderi ușoare, o sesiune de meditație sau citirea câtorva pagini dintr-o carte bună.

5. Investește în dormitorul tău!

Crearea unei atmosfere plăcute în dormitor, o saltea confortabilă și o lenjerie de pat din materiale premium ar putea face ca somnul să fie mai odihnitor. Un loc de dormit atrăgător poate ajuta la atenuarea impulsului de a renunța la somn în favoarea altor activități.

Dacă problemele de amânare a orei de culcare persistă chiar dacă respecți aceste sfaturi simple, consultă un medic! Acesta îți va putea evalua obiceiurile de somn și poate stabili dacă suferi de o tulburare.