7 motive pentru o calitate slabă a somnului

somn

Somnul de slabă calitate poate fi cauzat de o varietate de factori, inclusiv tulburări de somn, disconfortul provocat de saltea sau stresul. Dacă nu dormi suficient de bine în fiecare noapte, cel mai probabil te vei simți obosit și neliniștit. În acest articol, vom explora cauzele comune ale somnului de slabă calitate și îți vom oferi câteva soluții de îmbunătățire a igienei somnului pentru a avea parte de nopți mai odihnitoare. Iată, așadar, șapte posibile motive pentru care s-ar putea să ai probleme cu somnul și cum ar trebui să le abordezi.

1. Stilul de viață îți afectează calitatea somnului

Modul în care îți petreci ziua poate avea o influență directă asupra odihnei nocturne. Din momentul în care te trezești și până seara când te culci din nou, fiecare alegere pe care o faci contează. Unele dintre obiceiurile tale zilnice pot fi cauza tulburărilor tale de somn, precum:

  • Exercițiile fizice făcute seara – O rutină de fitness este esențială pentru un stil de viață echilibrat, însă exercițiile fizice făcute seara, înainte de culcare, te pot împiedica să adormi ușor. Încearcă să-ți devansezi antrenamentele la sală cu câteva ore, astfel încât să te poți odihni suficient.
  • Utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice – Studiile arată că există o legătură destul de strânsă între lumina albastră emisă de ecranele dispozitivelor electronice și tulburările de somn. Pentru un somn odihnitor, evită expunerea la acestea înainte sau în timp ce te afli în pat.
  • Program de odihnă neregulat – Dacă simți că nu ai parte de suficient somn într-un interval de 24 de ore, te poți reîncărca cu energie dormind mai mult în unele dimineți sau făcându-ți siesta la amiază. Însă, acest lucru poate duce la o perturbare a programului de odihnă nocturn. Ajustează-ți obiceiurile de somn și creează-ți o rutină regulată, dacă este necesar.

2. Alegerile alimentare contează pentru o mai bună odihnă în timpul nopții

alegeri alimentare pentru un somn sanatos

Dieta ta are un impact enorm asupra stării tale de spirit, precum și asupra multor alte aspecte ale vieții tale. Da, chiar și somnul îți este afectat de ceea ce mănânci. Dacă stai treaz până noapte târziu sau anulezi alarma în fiecare dimineață, este timpul să faci câteva schimbări în alimentația ta. Iată câteva opțiuni:

  • Nu mânca în apropierea ora de culcare – Gustările nocturne târzii pot provoca disconfort gastrointestinal și arsuri la stomac, împiedicându-te să ai parte de un somn odihnitor. În plus, din același motiv, este foarte probabil să te trezești în mijlocul nopții și să mergi frecvent la toaletă.
  • Adoptă o dietă sănătoasă – Studii recente sugerează că ar putea exista o legătură între problemele de somn și carențele de vitamine. De asemenea, mesele bogate în carbohidrați îți pot afecta somnul, iar alimentele dulci te pot face să adormi târziu sau să ai parte de un somn slab calitativ odată ce reușești să adormi.
  • Evită alcoolul și cofeina – Chiar dacă o ceașcă de cafea îți oferă energie dimineața, consumul de cofeină seara poate face dificilă adormirea. Pe de altă parte, alcoolul provoacă somnolență, scăzând totodată calitatea somnului.

3. Ai tipul de saltea potrivit pentru nevoile tale?

saltea

O saltea de calitate inferioară, care nu te susține corespunzător sau nu îți oferă confort, poate avea un impact semnificativ asupra calității somnului tău. Dacă ți se pare că nu te odihnești suficient în propriul pat, ar putea fi timpul să arunci o privire la alte modele de saltele. Cele mai importante criterii de luat în considerare atunci când alegi tipul de saltea potrivit pentru tine sunt:

  • Fermitatea – Greutatea corporală, poziția de somn și starea de sănătate sunt factori care determină cât de fermă sau de moale ar trebui să fie o saltea de pat. Dacă te trezești adesea cu dureri musculare sau de coloană, poate că a sosit momentul să o înlocuiești cu una mai stabilă. Alege saltele de pat cu un sistem de modelare a spumei ce permite corpului tău să stea într-o poziție confortabilă, oferind în același timp o aliniere optimă a coloanei vertebrale.
  • Temperatura – Transpirația pe timp de noapte te poate împiedica să dormi bine. Dacă nu reușești să stabilești o temperatură optimă pentru tine, ia în considerare utilizarea unei huse de răcire a saltele, a unor cearșafuri mai permeabile sau alege o saltea de pat confecționată din materiale rezistente la căldură.

4. Stresul poate fi ceea ce te ține treaz noaptea

Jobul, precum și responsabilitățile zilnice, sunt lucruri care ne fac viața dificilă uneori. Stresul resimțit în perioadele de veghe îți afectează cel mai probabil somnul. Dacă ești prins într-un ciclu de stres combinat cu lipsa de somn, poate fi dificil să știi cum să ieși din el. Ia-ți câteva ore sau zile libere pentru a te relaxa și ajută-ți organismul să se redreseze și să revină pe drumul cel bun.

Există mai multe modalități ușoare de a reduce factorii de stres zilnic, cum ar fi exercițiile fizice, meditația sau evitarea nicotinei. De asemenea, nu ezita să consulți un specialist în domeniul sănătății atunci când stresul devine imposibil de gestionat. A avea grijă de sănătatea ta mentală este un lucru esențial și nu ar trebui să-ți fie teamă să discuți despre ea.

5. Îmbătrânirea și problemele de sănătate - cauzele comune ale calității slabe a somnului

Îmbătrânirea și problemele de sănătate

Problemele de sănătate sunt adesea un simptom evident al lipsei de somn. Atunci când constați o scădere în calitatea somnului tău, gândește-te bine la ce anume este diferit acum în starea ta de sănătate, inclusiv introducerea unei noi medicamentații sau simplul fapt că îmbătrânești.

Fie că te trezești mai des pentru a merge la toaletă sau că suferi de o boală cronică, tulburările de somn pot apărea pe măsură ce înaintezi în vârstă. Însă, doar pentru că îmbătrânești nu înseamnă că trebuie să ai parte de un somn de slabă calitate. Cu ajutorul unui specialist și cu câteva modificări simple ale stilului tău de viață, te poți bucura din nou de un somn profund și odihnitor, la fel ca înainte.

6. Afecțiuni ce cauzează lipsa somnului

Dacă te trezești în mod regulat prea devreme, dacă nu poți dormi sau nu reușești să adormi efectiv, s-ar putea să suferi de insomnie. Dar aceasta nu este singura cauză a lipsei grave de somn. Unele afecțiuni medicale comune, precum sindromul picioarelor neliniștite sau apneea, sunt, de asemenea, posibile cauze ale acestei probleme. Apneea, spre exemplu, este o afecțiune în care respirația îți este întreruptă frecvent pe parcursul nopții, ceea ce face dificil sau imposibil să ai parte de un somn profund. Dacă nu este tratată, apneea obstructivă în somn poate avea consecințe grave asupra sănătății tale.

7. Factori de mediu care te împiedică să dormi

Chiar și cel mai confortabil dormitor poate deveni un mediu stresant dacă sunt prezenți anumiți factori de mediu. Zgomotul stradal sau un partener care sforăie, de exemplu, pot face imposibilă adormirea și menținerea unui somn fluent. Chiar dacă unii dintre acești factori nu pot fi controlați, există câteva lucruri care te pot ajuta să ai parte de un somn mai bun, precum perdelele de tip blackout, dopurile de urechi sau dispozitivele care emit sunete albe.