Spune-mi cum dormi, ca să-ți spun cine ești!

Se spune că poziția în care dormi denotă anumite trăsături ale personalității tale. Deși această teorie nu este dovedită științific, mulți psihologi cred că modul în care dormim are impact asupra comportamentului nostru.

Dacă dormi bine, vei avea o noapte plăcută și te vei simți odihnit a doua zi. Iar o poziție de somn confortabilă contribuie semnificativ la acest lucru. Atunci când dormi, corpul tău se mișcă, astfel încât să ajungă într-o poziție confortabilă. Deși faci acest lucru în mod inconștient, trebuie să ai totuși un sprijin corect al coloanei vertebrale în timpul somnului. A-ți menține spatele în poziția naturală pe tot parcursul nopții este esențial pentru întregul sistem osos.

Care sunt pozițiile de somn?

Există trei poziții principale de somn: pe spate, pe laterale sau pe o parte și pe burtă. Vom descrie pe larg aceste trei poziții, pentru a-ți oferi câteva informații de bază. Apoi vom detalia fiecare situație în parte!

1. Dormitul pe spate

dormitul pe spate

Mult timp s-a considerat că persoanele care dorm pe spate au parte de cea mai bună susținere a coloanei verterale. În plus, se spune că dormitul pe spate indică faptul că persoana este sănătoasă. Aceste lucruri sunt adevărate doar dacă dormi pe o saltea medie spre dură. Aceasta îți va asigura aliniamentul natural al coloanei vertebrale. În plus, trebuie să iei în calcul ce fel de pernă folosești. Ideal este să îți odihnești capul pe o pernă subțire, care să îți creeze confort în zona gâtului. În acest fel, șira spinării va fi menținută într-o poziție neutră și îți vei îmbunătăți și circulația sângelui.

2. Dormitul pe o parte

dormitul pe laterale

Cei care dorm pe o parte au nevoie de o saltea de fermitate medie. Ideal ar fi să existe și un strat de spumă cu memorie, ceea ce transformă suprafața într-una maleabilă. Aceasta ajută șoldurile și umerii să creeze curbura naturală a coloanei vertebrale. O pernă mai înaltă și mai fermă este, de asemenea, necesară. Aceasta te va ajuta să îți menții gâtul și capul la același nivel cu restul corpului. Tocmai în acest fel, coloana vertebrală se va alinia și ea în mod corespunzător. Dormitul pe partea stângă ajută, de asemenea, la o bună funcționare a organelor responsabile de digestie.

3. Dormitul pe burtă

dormitul pe burta

Persoanele care dorm pe burtă au cea mai grea misiune de îndeplinit. Ele trebuie să aibă grijă ca gâtul și capul să nu fie poziționate mai sus decât restul corpului. Așadar, această poziție de dormit este una de compromis. Pentru a evita problemele de sănătate ale sistemului osos și ale șirei spinării, au nevoie de o saltea mai fermă și de o pernă subțire. Eventual, dacă le este confortabil, aceste persoane pot dormi chiar și fără pernă. În acest mod se va evita deplasarea capului și a gâtului mai sus.

Desigur, există multe variațiuni pe aceeași temă. Asta înseamnă că cele trei poziții de somn prezentate mai sus pot fi adaptate în funcție de preferințele fiecăruia. Modul în care îți odihnești brațele și picioarele sau îți așezi pernele spune multe despre confortul tău. De asemenea, vorbește și despre calitatea somnului pe care îl obții.

Pozițiile de somn și personalitatea ta

Confortul pe care îl ai în timpul somnului îți influențează în mod direct calitatea acestuia. Aceeași influență o are și modul în care corpul tău este susținut pe parcursul nopții. Cu siguranță te vei mișca de nenumărate ori în timpul ciclului de somn. Astfel, dacă nu te simți confortabil, te vei răsuci la nesfârșit și nu vei mai putea adormi la loc. Astfel, nu vei putea ajunge la etapele profunde ale ciclului de somn. Acestea sunt cele care contribuie enorm la nivelul de energie și la modul de funcționare al organismului.

Așadar, fiecare dintre cele trei poziții de somn descrise mai sus au mai multe variații. Hai să analizăm ce spune fiecare dintre acestea despre personalitatea ta!

1. Tipuri de dormit pe spate

După cum am menționat, cei care dorm pe spate au tendința de a avea cea mai sănătoasă poziție în repaos. Totuși, cheia este ca poziția coloanei vertebrale și a gâtului să fie menținute într-o linie neutră. Astfel, capul nu va fi ridicat prea sus, iar corpul va fi capabil să se regenereze mai bine.

Poziția soldatului

Denumirea acestei poziții de somn este datorată aliniamentului complet al corpului. Coloana este întinsă, picioarele sunt drepte, la fel ca brațele, așezate de-a lungul părților laterale ale corpului. Personalitatea celor care dorm ca soldații este adesea rezervată și liniștită, având standarde înalte. Multe persoane adorm în poziția soldat, dar își modifică postura odată ce cad în somnul profund.

Steaua de mare

Cei care dorm în această poziție se așază pe spate, cu brațele și picioarele desfăcute. Brațele pot fi întinse în lateral sau sus, lângă pernă, iar picioarele sunt în general îndoite sau întinse. De asemenea, picioarele pot fi puse pe o pernă. Cei care dorm în poziția de stea de mare tind să prețuiască prieteniile. Cu toate acestea, nu le place să atragă atenția asupra lor. Sunt buni ascultători și dedicați să-i ajute pe ceilalți.

2. Tipuri de dormit pe o parte

Cei care dorm pe o parte au, de asemenea, o poziție de somn sănătoasă, atât timp cât au o saltea potrivită. Aceasta trebuie să se comprime suficient, astfel încât să asigure alinierea corectă a coloanei vertebrale. De asemenea, au nevoie și de o pernă bună care să le susțină gâtul și capul.

Poziția fetusului

Poziția fetală este cea în care persoana care doarme se încolăcește într-o formă asemănătoare cu cea a bebelușului în uter. Picioarele sunt îndoite, cu genunchii trași aproape de corp, iar brațele sunt încovoiate în față. Uneori, brațul de dedesubt este încolăcit sub pernă. Cei care dorm în poziție fetală preferă adesea și o pernă de corp. Însă ce spune acest lucru despre ei? De cele mai multe ori, aceste persoane suferă de anxietate și au răspunsuri emoționale puternice. Aceste trăsături ale personalității tind să se amelioreze pe măsură ce poziția fetală devine mai relaxată, iar picioarele sunt mai întinse.

Bușteanul

Bușteanul este similar cu soldatul, însă persoana doarme pe o parte. Aceasta este o poziție rar întâlnită, pentru că este foarte greu să dormi cu ambele picioare și brațe întinse pe o parte. Cei mai mulți oameni îți întind cel puțin un picior sau un braț, dacă nu ambele. Aceste persoane au, de obicei, o personalitate socială și interacționează cu ușurință cu cei din jur. Totuși, aceste trăsături atractive pot fi temperate sau eclipsate de nivelul de naivitate al acestor oameni.

3. Tipuri de dormit pe burtă

Persoanele care dorm pe burtă se află deja într-o poziție compromisă, deoarece este imposibil să își mențină coloana vertebrală aliniată. Așadar, ele au nevoie de o saltea medie spre tare și de o pernă subțire. În acest caz, nu există foarte multe variante de a dormi, ci, mai degrabă, o singură poziție. Iată care este!

Poziția de ,,cădere liberă”

Aceasta este comună la cei care dorm pe burtă și este definită prin faptul că brațele și mâinile sunt ridicate. Brațele pot fi puse fie sub pernă, fie pe pernă, iar capul este întors într-o parte. Picioarele sunt, în general, întinse sau ușor îndoite. Persoanele care dorm în ,,cădere liberă” sunt, de obicei, foarte sociabile. Cu toate acestea, ele sunt destul de sensibile și se pot simți inconfortabil atunci când sunt criticate.

Chiar dacă nu există o susținere științifică, avem nenumărate observații din domeniul psihologiei. În plus, specialiștii în somnologie au ajuns la concluzia că anumite trăsături de personalitate pot fi influențate de modul în care dormi. Toată lumea se odihnește într-una din cele trei poziții: pe spate, pe o parte sau pe burtă. De asemenea, mulți oameni se pot muta de la una la alta pe parcursul nopții. Secretul este să îți analizezi variațiunile acestor poziții de somn!