La fel ca digestia și respirația, somnul are o funcție fiziologică fundamentală în corpul nostru. El este responsabil pentru repararea organismului în timpul orelor de odihnă. Așadar, dacă avem parte de un somn corespunzător, vom avea suficientă energie și o stare de bine în timpul zilei.
Știai că pe parcursul nopții, chiar dacă ni se pare că dormim neîntorși, nu avem același tip de somn? Acesta este împărțit în diferite faze. În următorul articol vom detalia ce înseamnă faza de somn REM, una dintre cele mai importante din timpul odihnei.
Care sunt fazele de somn
Oamenii au un somn ciclic, împărțit în perioade de aproximativ o oră și jumătate. De asemenea, acestea se repetă de patru sau cinci ori în timpul în care ne odihnim. Aceste episoade sunt cunoscute sub denumirea de “faze de somn”. Există patru faze de somn, fiecare mai profundă decât cea precedentă. Așadar, care sunt ciclurile de somn?
Faza I sau etapa de adormire este începutul odihnei. Acum, somnul este de obicei atât de sensibil, încât este posibil să te trezești destul de ușor.
Faza a II-a sau stadiul de somn ușor, este un pic mai profundă decât somnolența. Aici este mai greu să te trezești, pentru că undele cerebrale devin din ce în ce mai lente. Astfel, corpul se relaxează.
Faza a III-a sau etapa de tranziție este cea în care începe odihna mai profundă, deoarece predomină undele cerebrale delta. Acesta este de obicei momentul în care apar tulburări de somn, cum ar fi somnambulismul, incontinența sau chiar teroarea nocturnă.
Faza a IV-a sau etapa de somn profund este un moment-cheie de odihnă. În acest moment, organismul nostru se reface fizic și psihic după oboseala din timpul zilei.
Aproximativ 75% din timpul pe care îl petrecem dormind reprezintă etapa cunoscută sub numele de non-REM (non-rapid eye movement phase). Restul de 25% din odihnă este concentrat în faza REM. Aceasta apare la aproximativ 70 de minute după începerea unui ciclu de somn și durează circa 15-30 de minute.
Ce este somnul REM și ce se întâmplă în timpul acestei faze
În timpul somnului REM, mușchii sunt inerți, dar globii oculari nu se opresc din mișcare. Așadar, sub pleoape, ei rămân activi. Din acest motiv, această etapă este cunoscută sub numele de faza de mișcare rapidă a ochilor. Este o fază de activitate cerebrală crescută, la fel ca în timpul zilei, când suntem treji. De asemenea, și activitatea biologică este crescută, iar ritmul cardiac și respirator iau amploare. Același lucru se întâmplă și cu tensiunea arterială.
În timpul somnului REM, creierul și corpul sunt energizate și atunci începi să visezi. Somnul REM este inițiat ca răspuns la semnalele trimise către și dinspre diferite regiuni ale creierului. Semnalele sunt trimise către cortexul cerebral, care este responsabil pentru învățarea, gândirea și organizarea informațiilor. De asemenea, semnalele sunt trimise și către măduva spinării pentru a opri mișcarea, creând o “paralizie” a întregului corp.
Care este funcția somnului REM?
Deocamdată, specialiștii nu au reușit să afle totul despre această fază a somnului. În schimb, este cunoscut faptul că în timpul ei are loc o “reorganizare” a creierului. În acest timp, experiențele se transformă în amintiri care sunt stocate ulterior pentru o perioadă lungă de timp.
În timpul acestei etape, nivelul de dezvoltare a creierului crește semnificativ. De aceea, episoadele de somn REM sunt esențiale pentru stimularea părților creierului asociate cu învățarea. Mai mult decât atât, persoanele private de această fază nu-și pot aminti ce au învățat înainte de a adormi.
Cum variază somnul REM de-a lungul vieții
De-a lungul vieții, somnul nostru se schimbă în funcție de vârsta pe care o avem. Așadar, nici somnul REM nu rămâne neschimbat, ci se adaptează la fiecare etapă a vieții, după cum îți vom explica imediat!
Nou-născuții dorm foarte mult. Practic, jumătate din acest timp are loc în faza de somn REM. Pe măsură ce cresc, somnul lor devine mai stabil. Astfel, un bebeluș va avea nevoie de mai mult somn decât un copil. De asemenea, o persoană în vârstă se va simți odihnită cu mai puțin somn decât una tânără.
Numărul de ore de care o persoană are nevoie să doarmă depinde foarte mult de vârstă. Cei mai mulți copii între șase și 13 ani au nevoie de cel puțin nouă ore de somn pe zi. După această vârstă, somnul unui copil devine similar cu cel al unui adult tânăr. În această perioadă, ei dorm de obicei între șapte și opt ore. Între 20-25% din acest timp, intervine faza de somn REM.
La adulții care trec de o anumită vârstă, mai ales începând cu 60 de ani, somnul profund scade. Acest lucru afectează, implicit, somnul REM.
Tulburări de comportament în faza de somn REM
Tulburările comportamentale ale persoanelor care au probleme de somn apar, de obicei, la o oră și jumătate de la adormire. Alterarea somnului REM poate apărea de mai multe ori în timpul nopții. De asemenea, este mai frecventă la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani.
Pacienții au adesea vise în care simt o amenințare foarte reală și se protejează, involuntar, prin mișcări violente. De exemplu, ei pot lovi cu pumnii și picioarele în capul patului sau în pereți.
Dacă această tulburare implică vătămarea propriei persoane sau a partenerului de lângă tine, este cazul să apelezi la un specialist. Este recomandat un consult de specialitate la un psihiatru sau la un specialist în somnologie, pentru a stabili gravitatea situației. De asemenea, acesta va stabili și tratamentul adecvat pentru această problemă.
Somnul REM la copii
Pentru că ciclurile de somn au tendința de a se repeta, faza REM intervine de mai multe ori în timpul nopții. De obicei, ea survine după ce au avut loc deja fazele de somn non-REM. Acest episod este foarte important, deoarece este implicat în procesul de stocare a amintirilor și în cel de învățare. Este, de asemenea, un aliat în stabilizarea stării de bine a copiilor. Visele și coșmarurile, pe care ni le putem aminti adesea, apar și ele tot în această etapă.
Insomnia în rândul copiilor a luat amploare din cauza utilizării tabletelor, precum și a excesului de jocuri video. Pe baza rezultatelor unui sondaj efectuat de Societatea Europeană de Cercetare a Somnului s-a constatat că mulți dintre sugari dorm cu până la 3 ore mai puțin pe noapte, decât ar fi normal.
Pentru a putea identifica dacă micuțul tău are tulburări de somn, ține cont de următoarele indicii! De exemplu, îți poți da seama de anumite probleme dacă, în timpul zilei, copilul tău are:
• Performanță școlară proastă;
• Insomnie;
• Somnolență extremă în timpul zilei;
• Hiperactivitate;
• Stare proastă de spirit;
• Accidente frecvente.
În plus, semnele pot apărea mai ales în timpul nopții. Acestea sunt:
• Adormire greoaie (peste jumătate de oră);
• Trezire frecventă;
• Sforăit nocturn;
• Pauze respiratorii;
• Respirație pe gură;
• Dificultate la trezire dimineața;
• Iritație excesivă la trezire.
Somnul REM este o parte foarte importantă a ciclului nostru de somn și este o perioadă de activitate cerebrală intensă. Odihna prea puțină sau chiar insuficientă în timpul somnului REM poate altera mai multe funcții ale corpului nostru. De exemplu, cel mai frecvent, îți poate afecta capacitatea de învățare sau de regenerare în timpul nopții.
Un somn în care ciclurile de somn survin în mod natural este esențial pentru buna funcționare a memoriei. În plus, acesta va evita alterarea ritmului biologic și ne va pregăti organismul să facă față zilei care urmează.
„Secretul creativității constă în a dormi bine și a-ți deschide mintea către posibilități infinite” – Albert Einstein