Atunci când se confruntă cu probleme de somn, mulți oameni apelează la sunete albe pentru a se relaxa. Dar tu știi ce înseamnă mai exact aceste sunete? Sunt ele cu adevărat eficiente și sigure de utilizat? În acest articol îți vom explica ce sunt sunetele albe, care sunt beneficiile lor și cum te ajută să adormi. În plus, îți vom spune și în ce cazuri nu sunt recomandate.
Ce sunt sunetele albe?
Ce au în comun sunetul televizorului sau al aerului condiționat cu cel al valurilor mării sau al ploii? Răspunsul este că toate sunt sunete albe, deși primele sunt create de om, iar cele din urmă sunt naturale.
Sunetele albe reprezintă suma tuturor frecvențelor emise cu aceeași putere, care pot fi auzite de urechea umană. Acestea se caracterizează prin faptul că sunt monotone și constante. Denumirea lor vine de la analogia cu lumina albă, care provine din combinarea tuturor culorilor din spectru.
Diferența dintre sunete albe și sunete roz
Deși pot fi confundate, sunetul alb și sunetul roz sunt diferite. În timp ce în sunetul alb toate frecvențele sunt prezente în proporții egale, în sunetul roz predomină frecvențele joase. Sunetul alb este mai puternic decât sunetul roz. Cel alb este mai șuierător, în timp ce sunetul roz este mai înăbușit, datorită notelor joase. În plus, sunetul roz nu are capacitatea de a bloca zgomotul provenit din exterior.
Beneficiile sunetelor albe
Unul dintre principalele beneficii ale sunetelor albe este că ne împiedică să auzim orice alt zgomot în timp ce le ascultăm. Dar cum este posibil acest lucru?
Deși urechea noastră percepe atât sunete albe, cât și alte zgomote ambientale, cele albe reușesc să satureze pragul auditiv. Asta înseamnă că le împiedică pe celelalte să activeze cortexul cerebral, chiar dacă acelea sunt mai intense. Totodată, nu ne dăm seama că acești stimuli auditivi sunt prezenți. Prin urmare, dacă suntem adormiți, aceștia nu reușesc să ne trezească. Dacă lucrăm sau studiem, sunetele albe ne ajută să ne concentrăm, deoarece anihilează orice alți factori care ne pot distrage. Aceeași caracteristică duce la un alt beneficiu: efectul liniștitor. Ascultarea acestor sunete plate și constante ajută la calmarea psihicului și ne duce mintea într-o zonă de relaxare.
Sunete albe împotriva țiuitului din urechi
Sunetul alb este, de asemenea, utilizat în tratamentul tinitusului. Aceasta este o afecțiune din cauza căreia percepem sunete care nu există în mod normal. Așadar, persoanele care suferă de această boală aud un țiuit constant în urechi.
În acest caz, sunetul alb este utilizat pentru a “reeduca” urechea umană. Există cazuri în care se folosesc aparate auditive care reproduc sunete albe de putere mai mică. În acest fel, persoana care poartă aparatul auditiv se obișnuiește să audă sunetele albe. Pe parcurs, urechea se obișnuiește, astfel că persoana care poartă aparatul nu va mai fi conștientă de prezența lor. Astfel, se reduce disconfortul pe care l-ar simți în mod normal, din pricina țiuitului.
Efectul sunetelor albe asupra somnului
Dacă luăm în considerare beneficiile sunetelor albe, acestea îi pot ajuta pe oamenii care au dificultăți în a adormi. Totuși, totul depinde de cauza care declanșează problemele de somn.
În cazul în care sursa insomniei este anxietatea severă sau o tulburare de somn, sunetul alb nu va fi o soluție. Aici ne referim inclusiv la sindromul picioarelor neliniștite. Cu toate acestea, sunetul alb poate fi eficient pentru persoanele care locuiesc în zone aglomerate, cu mult zgomot. Și asta pentru că sunetul alb poate camufla zgomotele exterioare și poate preveni trezirea în mijlocul nopții.
Sunete albe pentru somnul bebelușului
Prima utilizare terapeutică a sunetului alb a fost în secțiile de terapie intensivă neonatală. Acesta a imitat sunetele din pântecele mamei și a acoperit, în același timp, zgomotele aparatelor. Așadar, bebelușii au dormit liniștiți. Eficacitatea sunetelor albe a făcut ca acestea să fie folosite și de părinți, acasă.
Cu toate astea, nu se recomandă utilizarea sunetelor albe frecvent și în mod continuu. Pediatrii avertizează că acestea pot crea chiar și o ușoară dependență. Dacă se ajunge în acest punct, va fi extrem de greu să mai reușești să-ți calmezi copilul sau să îl pui la somn. În plus, fiind un sunet care maschează zgomotul din mediul înconjurător, îl împiedică pe cel mic să audă și să învețe alte sunete. Iar acest lucru poate avea repercusiuni negative asupra dezvoltării vorbirii și a limbajului. În cele din urmă, decibelii în exces le pot afecta auzul în viitor.
Așadar, se recomandă utilizarea sunetului alb din surse naturale, dar emițătorul trebuie să se afle la cel puțin doi metri de bebeluș. În plus, volumul nu trebuie să depășească 50 de decibeli. Ideal ar fi să păstrezi aceste sunete în surdină.
Contraindicații
Deși sunetul alb este eficient, se recomandă să nu-l folosești frecvent și să controlezi durata în care îl asculți. Expunerea îndelungată la acest sunet ar putea, pe termen lung, să îți afecteze celulele ciliate. Acestea sunt responsabile de captarea sunetelor, așadar, supraîncărcarea lor ar putea duce la deteriorarea auzului. Aceste celule nu se reproduc, iar numărul lor este limitat. În timp ce sunt expuse la sunet, acestea rămân active. Așadar, sunetul alb le împiedică să se “odihnească” și să se regenereze.
Sunete albe pentru tulburări de somn
Sunt sunetele albe o opțiune bună pentru persoanele cu tulburări de somn? Specialiștii răspund la această întrebare des întâlnită și spun un ,,nu” categoric. Pentru persoanele cu tulburări de somn, sunetele albe nu sunt o soluție. De exemplu, dacă vorbim despre sindromul picioarelor neliniștite, această metodă nu este eficientă. Dacă este vorba despre apnee obstructivă în somn, o tulburare în care persoana nu mai respiră normal în timpul somnului, sunetul alb este cu atât mai puțin benefic. Acesta ar putea fi contraproductiv, pentru că ar putea îngreuna trezirea bolnavului atunci când nu se oxigenează corespunzător.
Cum obții sunete albe
Pe lângă sunetele albe pe care le găsești în natură și cele generate de unele aparate sau electrocasnice, poți obține sunete albe și din alte surse. De exemplu, pe internet există o mulțime de videoclipuri cu sunet alb. De asemenea, îți poți instala pe telefon diverse aplicații care să redea sunete albe. Pe lângă faptul că dispun de o bibliotecă mare de sunete, unele aplicații îți permit să înregistrezi anumite zgomote și să îți creezi propriile mixaje. Există aplicații care redau sunete din natură, înregistrate în diferite părți ale lumii, pe care să le combini așa cum îți place. În plus, poți programa aceste aplicații astfel încât să emită sunete albe pe tot parcursul somnului.
Sunetele albe te pot ajuta să te relaxezi și să adormi mai ușor, dar pot contribui și la concentrare. Paradoxal, acestea te pot ajuta să îți menții atenția asupra lucrurilor pe care trebuie să le faci. Și asta pentru că ele au capacitatea de a te “izola” de zgomotele din mediul ambiental și de orice te-ar putea distrage.
Dar nu uita că utilizarea sunetelor albe are anumite contraindicații! Așadar, nu este recomandat să le folosești frecvent sau pentru perioade foarte lungi de timp. Același lucru este valabil și pentru bebeluși! Sunetele albe pot fi folosite ca o resursă de urgență, din când în când. Cu siguranță, utilizarea dispozitivelor care emit astfel de frecvențe nu trebuie să facă parte din rutina lor de somn.