Cele mai potrivite culori pentru dormitoare

dormitoare

Locul în care te odihnești în fiecare noapte joacă un rol vital în calitatea somnului tău. Chiar dacă salteaua rămâne o componentă esențială pentru o odihnă bună, există și alți factori decisivi. Unul dintre ei este culoarea în care alegi să îți amenajezi dormitorul. În următorul articol îți vom da 5 sfaturi bune pentru a-ți aranja încăperea în care dormi. Și, de asemenea, 5 idei pe care ar trebui să le eviți

Culorile au capacitatea de a ne afecta starea de spirit, precum și somnul. Atunci când suntem anxioși sau stresați, ne este mai greu să adormim, în comparație cu atunci când suntem relaxați. Fie că îți zugrăvești dormitorul sau îți cumperi lenjerie de pat nouă, trebuie să ții cont de câteva reguli simple. Cea mai importantă este să te asiguri că te înconjori de culori calde și liniștite, care să te ajute să ațipești mai ușor.

-49%
727 lei1,499 lei
-48%
599 lei1,249 lei
-51%
539 lei1,139 lei
-50%
499 lei999 lei

Așadar, cum ne influențează culorile somnul?

Culorile ne pot afecta starea de spirit, emoțiile și comportamentul. Fiecare culoare în parte evocă anumite emoții – de la agresivitate, la calm. Suzy Chiazzari, consultant în terapie prin culoare și design interior holistic, spune că “decorul dormitorului tău are cu siguranță un impact asupra calității somnului”. Culorile din dormitor te pot face să te simți în diferite feluri. Așadar, de ce să nu folosești nuanțe calme, care aduc un flux de energie pozitivă? De exemplu, tonurile pastelate sunt mai bune pentru somn decât cele vibrante. Și asta pentru că tonurile puternice sau îndrăznețe pot avea un efect energizant.

Cele mai bune culori pentru dormitor

Cele mai bune culori pentru somn sunt nuanțele care te fac să te simți fericit, relaxat și în siguranță. Bineînțeles că alegerea va fi diferită de la persoană la persoană, însă există câteva linii mari de respectat. Iată lista noastră cu cele mai bune culori pentru dormitoare! Și, de asemenea, află care sunt beneficiile pe care le aduce fiecare dintre ele.

Albastru

dormitoare moderne

Atunci când ți se cere să îți imaginezi o scenă liniștitoare, ce culoare vezi? De cele mai multe ori, este albastru. Vedem culoarea albastră în fiecare zi, atât pe cer, cât și în mare. Albastrul promovează un sentiment de calm și de seninătate. De asemenea, poate fi legat de sentimente de încredere, stabilitate și siguranță.

Un studiu realizat de Travelodge a constatat că oamenii care au dormitoare albastre se odihnesc excelent. A avea albastru în camera ta te poate face să te simți relaxat. Ca urmare, este una dintre cele mai bune culori pe care să le alegi pentru dormitorul tău.

Sfat pentru decorarea dormitorului: atunci când alegi albastru, ai grijă ca celelalte culori să fie deschise. De asemenea, poți lua în considerare un albastru deschis. Gândește-te la culoarea cerului atunci când alegi culoarea pereților și lenjeria de pat.

Verde

dormitor verde

Verdele, în esența sa, simbolizează natura. Este considerat o culoare bună pentru corp și minte, deoarece are adesea un efect calmant. Verdele este asociat cu liniștea, iar asta îl face ideal pentru somn. Atunci când vine vorba de dormitor, recomandarea specialiștilor în somnologie este un verde salvie. Încearcă să eviți tonurile de verde aprins, care ți-ar putea da prea multă energie. Verdele salvie este mai moale și mai discret.

Sfat pentru decorarea dormitorului: dacă nu vrei să îți vopsești pereții în verde, încearcă să adaugi plante în încăpere. Aceasta este o modalitate excelentă de a implica culoarea fără a exagera.

Roz

dormitoare roz

Rozul s-ar putea să nu fie prima ta alegere pentru o culoare de dormitor, dar ține cont de ce îți vom spune! Rozul, mai ales cel deschis, reprezintă tandrețe și blândețe. Este o culoare liniștitoare, care nu creează senzația de amenințare. Dacă duci o viață agitată și stresantă, ia în considerare adăugarea de roz deschis în camera în care dormi!

Sfat pentru decorul dormitorului: nu este neapărat ca rozul să fie culoarea pereților. Rozul deschis ar putea fi o culoare frumoasă pentru pături sau perne, precum și pentru lenjeria de pat.

Alb

dormitoare moderne albe

Albul este un simbol al seninătății, ceea ce transformă această nonculoare într-una perfectă pentru dormitor. Albul induce senzația de curățenie și îți poate aduce un confort sporit. În plus, pereții albi păstrează simplitatea încăperii și îți permite să adaugi decorațiuni complexe.

Sfat pentru decorul dormitorului: păturile albe sunt confortabile și îți dau senzația de prospețime. Ia în considerare să alegi mobilier alb sau un covor de culoare deschisă! Acestea vor crea senzația că dormitorul este mult mai încăpător.

Bej

dormitor bej

Bejul este o nuanță deschisă, neutră, ceea ce îl face o opțiune atractivă pentru designul interior. Este considerat o formă mai caldă de alb. Așadar, reprezintă seninătatea și simplitatea. Bejul este liniștit, ceea ce îl face o completare perfectă pentru o nuanță de verde salvie.

Sfat pentru decorarea dormitorului: ia în considerare să vopsești pereții în bej. Spre deosebire de alb, se murdărește mai greu în timp. În plus, te poți orienta spre mobilier bej, în loc de alb, pentru o vibrație liniștită în dormitor.

Cele mai NEPOTRIVITE culori pentru dormitoare

Deși există o varietate de culori pe care le poți adăuga în dormitorul tău, unele nuanțe nu au ce căuta în camera în care te odihnești. Cele mai proaste culori de dormitor pentru somn sunt întunecate sau mult prea țipătoare. Acestea cresc nivelul de energie și neliniștea.

Roșu

Roșul este una dintre cele mai energice culori din spectru. Nu numai că se spune că este culoarea iubirii, ci transmite și forță, dar și pericol. Culoarea roșie este un pigment atât de puternic încât poate provoca chiar și agresivitate sau furie. Pentru că emite o asemenea intensitate, roșul nu este o culoare recomandată pentru dormitor.

Alternativă de decorare a dormitorului: dacă vrei să adaugi o notă de culoare în decorul tău, optează în schimb pentru un roz deschis.

Mov

Violetul exploatează energia roșului, dar este considerat a fi asociat cu creativitatea, puterea și extravaganța. Potrivit lui Suzy Chiazzari, “dormitul într-o cameră mov este mai probabil să provoace vise agitate sau chiar coșmaruri. Asta va duce la oboseală”. Cu atât de multe caracteristici puternice legate de el, este recomandat să ții movul închis departe de dormitor.

Alternativă de decorare a dormitorului: dacă ești un fanatic al movului, ia în considerare o nuanță de lavandă deschisă în schimb. Nuanțele mai închise de violet pot transmite tristețe și frustrare. Aceste două sentimente trebuie lăsate în afara dormitorului.

Maro

Același studiu Travelodge a constatat că persoanele care au dormit în camere de culoare maro au dormit prost. Acești oameni s-au odihnit în medie șase ore pe noapte, ceea ce a fost a doua cea mai slabă cantitate de somn după cea din cazul culorii mov. În timp ce nuanțele mai deschise de maro pot fi benefice pentru somn, un maro mai închis poate avea un efect neplăcut. Maroul poate crea o atmosferă deprimantă și ne poate face să ne simțim anxioși. Asta va duce adesea la un somn agitat.

Alternativă de decorare a dormitorului: optează pentru culori mai deschise, cum ar fi bej sau crem.

Negru

Conform psihologiei culorilor, negrul poate simboliza o colecție de sentimente negative, inclusiv furie, frică, tristețe și chiar moarte. Nu este tocmai relaxant, nu-i așa? Așadar, evită să adaugi elemente negre în dormitorul tău! Cu toate acestea, conform principiilor feng shui, negrul poate fi folosit cu moderație în casa ta. Utilizat cu simț de răspundere, poate crea un efect liniștitor în living sau în baie.

Alternativă de decorare a dormitorului: în loc să alegi lenjerie de pat neagră, optează pentru accesorii negre mici. De exemplu, rame de tablouri, lumânări și suporturi pentru plante.

Portocaliu

Portocaliul are un efect similar cu cel al roșului. Are capacitatea de a te face să te simți mai energizat și crește șansele de a avea un somn agitat. Culoarea portocalie atrage atenția. Evocă sentimente de entuziasm și energie. La fel ca în cazul negrului, în niciun caz, nu te gândi să vopsești pereții cu oranj!

Alternativă de decorare a dormitorului: adaugă nuanțe de portocaliu deschis în decorul dormitorului tău, sub formă de tablouri, covoare și cărți.

La final, îți mai dăm o serie de sfaturi! Încearcă să îți transformi dormitorul într-un mediu liniștit, propice somnului. Culorile moi și naturale sunt cele mai bune pentru somn. Așadar, evită nuanțele închise și caută, în schimb, tonuri complementare deschise! Cu toate acestea, nu trebuie să îți fie teamă să adaugi un accent sau o pată de culoare. Trebuie doar să te asiguri că aceasta nu este prea vibrantă. O altă idee bună este să eviți finisajele lucioase, deoarece acestea pot reflecta lumina.

Așadar, odată ce ai ales schema de culori pentru dormitorul tău, asigură-te că găsești și lenjeria de pat care se potrivește stilului tău. Cearșafurile și fețele de pernă în culori pastelate sunt cea mai bună alegere!