Somnul este esențial pentru o minte și un corp sănătos. Uneori însă obiceiurile noastre de somn pot fi perturbate. Există studii care au demonstrat, faptul că, lipsa unui somn adecvat creează o serie de afecțiuni, începând de la o stare generală alterată, până la oboseală cronică și anxietate. Din fericire, există câțiva pași simpli ce pot fi urmați pentru îmbunătățirea obiceiurile de somn. Urmează-i, și vei fi pe drumul spre un somn mai bun și mai revigorat.
Creează un mediu odihnitor și confortabil
Un somn odihnitor, pleacă de la amenajarea unui dormitor odihnitor. Pentru a obține acest lucru, asigură-te că amenajezi dormitorul, astfel încât să îți creeze și să inducă o stare de relaxare. Începe prin a-ți păstra camera răcoroasă, liniștită și întunecată. Folosește draperii groase, care nu permit luminii de afară să intre în dormitor. Expunerea la lumină poate afecta somnul, dar și ritmul circadian.
De asemenea, achiziționează o saltea și o pernă de calitate, care să îți îndeplinească nevoile de somn. În funcție de preferințe, poți alege o saltea fermă sau una moale spre medie. Totodată, ai posibilitatea alegerii unei saltele cu aloe vera sau lavandă, care să îți ofere o senzație de relaxare. Salteaua, alături de pernă, îți va asigura un sprijin optim pentru coloana vertebrală, evitând durerile și mișcările în timpul nopții, în încercarea de a găsi o poziție de somn satisfăcătoare.
Lenjeria de pat este și ea importantă, pentru ca dormitorul și implicit, patul, să fie mai primitor. Alege o lenjerie plăcută la atingere, care să te ajute să menții o temperatură confortabilă de-a lungul nopții, și cel mai important, să se potrivească cu salteaua achiziționată, pentru a evita senzația neplăcută a pielii pe materialul saltelei.
Definește-ți și respectă un program de somn
Specialiștii recomandă un program de somn de 7-9 ore. Pentru a-ți îmbunătăți somnul, este necesar să îți definești un program de somn, pe care să îl urmezi în mod regulat. Mersul în pat în fiecare zi la diferite ore, îți va da peste cap ritmul circadian, provocându-ți un somn agitat și zile obositoare. Mergi la culcare și trezește-te la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în zilele de weekend.
Atunci când nu reușești să adormi în cel mult 30 de minute, părăsește dormitorul și alege să faci ceva relaxant. Meditează, citește o carte sau ascultă muzică relaxantă.
Dezvoltă o rutină înainte de somn
Dezvoltarea unei rutine zilnice, înainte de somn, te va ajuta să îmbunătățești calitatea somnului. Poți începe cu o baie relaxantă sau un duș fierbinte, care să îți confere o stare de moliciune și să îți introducă senzația de calmitate.
De asemenea, renunță la utilizarea dispozitivelor inteligente, precum tabletele, telefoanele mobile sau laptopurile. Lumina acestora poate suprima instalarea stării de somn, prin suprimarea producției de melatonină, hormonul necesar somnului.
Adoptă obiceiuri sănătoase în timpul zilei
Câteva obiceiuri zilnice, îți pot îmbunătăți, de asemenea, somnul. Trezește-te devreme pentru a-ți normaliza ritmul circadian. Trezindu-te la primele ore ale dimineții, te vei putea bucura de răsăritul soarelui, vei putea medita în liniște și profita de aerul curat al dimineții.
Peste zi, asigură-te că faci cel puțin 30 de minute de activitate sportivă. Indiferent că alegi să mergi la sala de forță, să faci yoga, fitness, jogging, exercițiile zilnice au beneficii generale atât pentru somn, cât și pentru sănătate, menținându-ți organismul sănătos. După o zi de antrenament, patul presărat cu o saltea potrivită, te va îmbrățișa efectiv, introducându-te într-un somn profund.
Cafeaua este un adevărat deliciu pentru organism. Savurată dimineața, poate face minuni pentru corpul tău. Evită însă să o consumi seara, pentru că poate acționa ca și o barieră împotriva instalării somnului. De asemenea, evită să consumi alcool înainte de culcare, pentru că va scădea calitatea somnului.
Medicii recomandă ca ultima masă a zilei, să fie cu cel puțin două ore înainte de somn. Atunci când cinezi la ore târzii, somnul se poate instala mai greu, pe motiv că, organismul încă mai digeră cina.
Aproape toată lumea are probleme cu somnul. Însă, adoptând mici schimbări și creând un mediu confortabil, somnul se va instala mai rapid, iar efectul său odihnitor, va fi pe deplin simțit a doua zi.