11 semne că salteaua îți provoacă dureri de spate

dureri spate saltea

Calitatea somnului și modul în care ne simțim când ne trezim sunt, inevitabil, influențate de salteaua pe care dormim. Pe termen lung, folosirea unei saltele greșite îți poate afecta coloana vertebrală și poate duce la apariția unor dureri și probleme nedorite. Durerile de spate pot apărea atunci când coloana vertebrală își pierde alinierea naturală și cauzează încordarea mușchilor.

Dar cum poți să îți dai seama dacă este o problemă cu salteaua pe care dormi? Iată în continuare 11 semne care să te ajute să îți dai seama dacă sănătatea spatelui tău este afectată de salteaua pe care te odihnești în timpul nopții.

1. Diminețile tale încep cu dureri de spate

Dacă te plângi zilnic de dureri de spate imediat după ce te trezești, salteaua și poziția ta de dormit pot fi motivele principale. O saltea nepotrivită poate pune o presiune nedorită pe coloana vertebrală, ducând la dureri de spate dimineața.

2. Nu îți găsești locul când încerci să adormi

O saltea inconfortabilă poate fi cauza principală pentru un somn agitat. Răsucirea și fâțâirea continuă pot apărea atunci când ai dificultăți în a găsi o poziție confortabilă de dormit, ceea ce poate contribui la încordarea și tensionarea mușchilor spatelui. În plus, chiar și pernele și poziția contează. Chiar dacă ai salteaua potrivită, acesta nu este singurul lucru la care trebuie să fii atent atunci când vine vorba de gestionarea durerilor de spate din timpul somnului.

3. Te trezești obosit

oboseala

O saltea proastă poate avea un impact direct asupra modului în care te simți la trezire. Dacă ești obosit și simți că nu te odihnești suficient chiar dacă te culci la o oră rezonabilă, e un semn că patul sau salteaua ta nu te ajută foarte tare.

4. Durerea dispare pe parcursul zilei

Dacă seara când te duci la culcare te simți bine, dar te trezești cu spatele înțepenit, ar fi momentul să acorzi mai multă atenție saltelei tale. Este un semn că pe timpul nopții corpul tău nu beneficiază de poziția și condițiile corecte pentru odihnă.

5. Salteaua ta e veche

Se recomandă schimbarea saltelei la fiecare 6-7 ani pentru că, după acest interval, este foarte probabil ca aceasta să fie uzată. Nu doar din cauza trecerii timpului, ci și pentru că greutatea corporală, obiceiurile de somn sau densitatea osoasă se schimbă în timp. Aceste modificări necesită înlocuirea saltelei cu una nouă, care are fermitatea și structura adaptate noilor condiții.

6. Salteaua ți se pare prea tare

saltea tare

O saltea prea tare forțează coloana vertebrală într-o poziție nenaturală și creează puncte de presiune. Soluția în cele mai multe cazuri este o saltea ortopedică de fermitate medie pentru a evita această problemă.

7. Salteaua ți se pare prea moale

O saltea prea moale pentru tine poate începe să-ți afecteze coloana vertebrală mai devreme decât crezi. Trebuie să ai grijă să alegi o saltea care să îți mențină coloana într-o poziție confortabilă.

8. Simți că te rostogolești din pat

Dacă ai impresia că vei cădea din pat și că te rostogolești prea ușor spre marginile saltelei e un semn că structura acesteia se deteriorează și nu mai are un suport bun pentru margini.

9. Te trezești des noaptea

Deși este normal să te trezești pe parcursul nopții din diferite motive, dacă acest lucru ajunge să îți provoace neplăceri e bine să analizezi motivul principal al acestei probleme.

10. Salteaua ta are deformări sau cocoloașe

Odată cu trecerea timpului sau din cauza calității slabe, salteaua ta poate prezenta deformări și cocoloașe care îți afectează starea de sănătate a coloanei și condițiile de odihnă.

11. Salteaua s-a lăsat în anumite zone

Dacă salteaua ta are o adâncitură în mijloc, iar atunci când stai întins îţi simţi unele părți ale corpului mai jos decât celelalte, este timpul să îți cumperi o saltea nouă.

Poziția în care dormi este importantă, la fel și tipul de perne pe care le folosești sau modul în care le aranjezi. Așadar, chiar dacă bănuiești că salteaua este de vină pentru durerile de spate, este important să evaluezi toate celelalte elemente din timpul somnului și să vorbești cu un medic dacă durerea de spate persistă pe tot parcursul zilei și pare mai mult decât un disconfort ce apare dimineața.