Tu știi cum să ai grijă de salteaua ta? Iată 7 idei!

salteaua

Chiar dacă salteaua ta este nouă, este posibil să te confrunți cu dureri de spate sau de gât dimineața. Sau, mai rău, să ai parte de nopți albe, în care să nu poți închide un ochi. Asta cu toate că salteaua ta nu este deteriorată. Pur și simplu, este posibil să nu ai grijă de ea așa cum trebuie!

Durata de viață a unei saltele este de aproximativ 6 ani. Însă aceasta poate fi garantată numai dacă salteaua este bine îngrijită. Micile eforturi făcute în fiecare zi, pentru a-ți îngriji salteaua, pot prelungi durata de viață a acesteia. Asta va duce în mod direct la sporirea confortului tău în timpul somnului.

Așadar, ține cont de următoarele sfaturi, pentru ca salteaua ta să fie mereu ca nouă!

1. Aerisește salteaua!

O saltea aerisită este un aliat pentru o sănătate bună, atât fizică, cât și psihică. Așadar, unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci este să aerisești salteaua în fiecare zi. Ca să faci asta, în fiecare dimineață, la trezire, deschide ferestrele de la dormitor timp de cel puțin 20 de minute! În timpul verii, se recomandă o ventilație mai lungă, pentru că transpiri mai mult în timpul nopții. Prin urmare, salteaua devine mai umedă și necesită mai mult timp pentru a se ventila.

Aerisirea saltelei ajută la controlul umidității și la o mai bună circulație a aerului. În acest fel vei evita apariția mucegaiului pe saltea.

2. Curăță salteaua!

saltea

Pe saltea se acumulează praf, acarieni, bacterii sau microbi. Aceste microorganisme pot declanșa probleme de sănătate. De aceea, curățarea corespunzătoare a locului în care dormi este esențială.

Igienizarea saltelei se face de mai multe ori pe an. Recomandat este să dai cu aspiratorul pe saltea în fiecare săptămână. În acest fel, vei scăpa de acarieni. Ai grijă, totuși, să nu deteriorezi cusătura saltelei! Multe aspiratoare sunt prevăzute cu un accesoriu de aspirare pentru tapițerie. Acesta este cel care trebuie folosit pentru a aspira salteaua. În cazul în care este necesară curățarea petelor, folosește un săpun neutru, diluat cu o cantitate mare de apă! Apoi, lasă salteaua să se usuce complet înainte de a pune husa și cearșaful!

În plus față de igiena saltelei, trebuie să menții o stare bună a așternuturilor. Aici ne referim la lenjeria de pat. Îți recomandăm să schimbi cearșaful cel puțin o dată pe săptămână! În plus, nu uita de perne! Și acestea trebuie igienizate la intervale regulate de timp, mai ales dacă transpiri în timpul nopții.

3. Rotește constant salteaua!

Rotește salteaua la 180 de grade, pentru a preveni deformarea ei! Acest lucru survine din cauza diferenței de greutate și presiune. Fii atent la instrucțiunile producătorului cu privire la modul în care trebuie să rotești salteaua! De obicei, se recomandă să rotești salteaua de la stânga la dreapta și din cap până în picioare de cel puțin 4 ori pe an. Asta înseamnă că locul în care ți-ai așezat capul trebuie să fie cel în care vei dormi în următoarea perioadă cu picioarele. Nu vorbim despre o întoarcere a saltelei cu susul în jos!

Iată un truc pentru a fi sigur că nu uiți când e timpul să faci acest lucru: profită de schimbarea anotimpurilor! Așa vei fi sigur că îți amintești când e momentul să rotești salteaua.

4. Folosește o bază bună de pat!

baza saltea

Baza de pat este alt aspect fundamental de care trebuie să ții cont, pentru o bună întreținere a saltelei. Dacă nu ai patul potrivit pentru tipul de saltea ales, aceasta se poate deteriora și îți poate afecta calitatea somnului.

Confortul pe care ți-l oferă o saltea nu depinde doar de materialele din care este confecționată, ci este dat și de baza pe care este pusă. Asigură-te că ai susținerea perfectă pentru salteaua pe care o alegi!

5. Folosește o husă de protecție!

Folosirea unei huse de protecție poate ajuta la păstrarea saltelei în condiții de igienă optimă. De asemenea, asta duce și la prelungirea duratei de viață a saltelei, deoarece acționează ca o barieră.

Îți recomandăm să alegi o husă cu ioni de argint, cu proprietăți antimicrobiene și antistatice! Aceasta îi va permite saltelei să respire și va contracara efectul microorganismelor care există în mod natural în casa noastră. Altă idee bună este să îți protejezi salteaua cu o husă dintr-o țesătură lavabilă și impermeabilă. Aceasta nu va permite apariția de pete pe saltea. Există mai multe tipuri de huse, iar unele dintre ele pot acționa ca o barieră pentru persoanele care suferă de alergii. În cazul în care ai nevoie de un topper pentru saltea, fii atent să alegi unul impermeabil și, totdată, care să-i permită saltelei să respire!

Un aspect extrem de important este să schimbi husa la intervale regulate de timp, pentru ca aceasta să fie mereu curată.

6. Nu sări pe saltea!

Așa cum nu trebuie să mănânci sau să fumezi în dormitor, nu trebuie să le permiți copiilor să sară pe pat. Pe lângă faptul să salteaua se poate deteriora, cei mici se pot lovi sau se pot răni. Așadar, trebuie să le explici că salteaua nu este o trambulină, ci un loc de odihnă!

În plus, evită să te așezi constant pe marginea saltelei, pentru că extremitățile și-ar putea pierde din fermitate. Asta indiferent dacă vorbim despre o saltea cu arcuri sau despre o saltea din spumă poliuretanică.

7. Ai grijă la transport!

Dacă trebuie să te muți și vrei să iei salteaua cu tine, nu o plia! Dacă o îndoi sau încerci să o împachetezi, salteaua se poate deteriora în mod ireversibil.

Este esențial să înfoliezi bine salteaua, pentru a o proteja. Ca să eviți prăfuirea sau murdărirea saltelei, poți folosi chiar și folie alimentară!

Cu siguranță va fi nevoie de două persoane pentru a transporta o saltea dintr-un apartament în altul. Așadar, țineți împreună salteaua de mânere și nu o atingeți de sol! Dacă nu are mânere, înfășurați-o cu două cearșafuri pe fiecare parte și legați-le împreună pentru a o putea căra!

Câteva concluzii

Sunt multe incidente care pot duce la deteriorarea saltelei, pe lângă utilizarea normală. Dincolo de praful din mediul înconjurător, noi suntem principalii vinovați pentru starea proastă a saltelei noastre. De exemplu, vărsăm lichide pe saltea, scăpăm bucăți de mâncare sau avem copii sau animale care sar pe saltea. Dacă nu avem grijă la toate aceste aspecte, s-ar putea să scoatem din buzunar mai mult decât trebuie, pentru a achiziționa o saltea cu memorie nouă. Asta, deși nu ar fi fost cazul!

Așadar, nu trebuie să te preocupe doar să cumperi cea mai scumpă sau cea mai ieftină saltea de pe piață! Trebuie să ai grijă de ea, indiferent de ce variantă alegi să achiziționezi! Durata de viață a saltelei depinde și de tine, într-o mare măsură! Dacă vei ține cont de sfaturile noastre, aceasta nu își va pierde calitățile!

În concluzie, asigură-te că respecți aceste sfaturi simple, pentru a avea un somn bun și odihnitor! Trebuie doar să faci doar câteva lucruri mici pentru a avea grijă de salteaua ta. Și, de fiecare dată când te gândești să amâni pe mâine aspiratul sau schimbatul așternuturilor, gândește-te la viitor! Pe termen lung, vei avea mult mai mult de suferit, dacă nu acționezi în fiecare zi, preț de câteva minute!