Câte calorii consumi când dormi?

calorii

Organismul uman este mereu activ, chiar și în timpul somnului. Asta înseamnă că arzi calorii în timp ce dormi. Bătăile inimii, respirația și chiar temperatura corpului influențează arderea caloriilor. ,,Magia” se întâmplă în timp ce tu te afli în cea mai puțin activă stare din cele 24 de ore ale unei zile. Dar despre câte calorii vorbim mai exact?

În următorul articol vom arunca o privire la ce se întâmplă în corpul nostru în timp ce dormim. De asemenea, îți vom prezenta care sunt factorii care influențează cât de multe calorii arzi în timpul somnului. Așadar, cum reușim să influențăm arderea caloriilor, astfel încât să maximizăm efectele și să avem parte de o odihnă sănătoasă?

Să începem cu începutul! Cea mai importantă întrebare este: Ce se întâmplă cu organismul nostru în timp ce dormim?

Chiar dacă ne petrecem aproape o treime din viață dormind, foarte puțini oameni sunt conștienți de ceea ce face corpul lor atunci când se odihnesc. Răspunsul este simplu! Organismul se repară, se regenerează, astfel încât sistemul imunitar, starea fizică și cea mintală se îmbunătățesc considerabil. La nivel subconștient, se stochează amintiri și intră în funcțiune mai multe procese de autovindecare. Astfel, un somn bun face ca sistemul imunitar să fie antrenat constant!

Pe măsură ce corpul tău parcurge ciclurile etapelor de somn, temperatura lui scade. De asemenea, respirația devine tot mai lentă și mai profundă, iar ritmul cardiac încetinește. În tot acest timp, fluxul sanguin din corp crește. Toate aceste modificări fac ca procesul de regenerare să aibă loc.

Forma fizică în care te afli joacă un rol foarte important în acest proces. Asta face ca fiecare persoană să fie diferită în ceea ce privește modul în care corpul său reacționează. De asemenea, influențează și felul în care se reface după activitățile de zi cu zi, în timpul somnului. Factorii de mediu fac și ei parte din acest proces. Aceștia fie pot împiedica, fie pot contribui la o odihnă sănătoasă.

Arzi calorii atunci când dormi?

calculator calorii

Corpul nostru se află într-o stare constantă de ardere metabolică, însă aceasta este influențată de diverși indici. În timpul somnului, se consideră că arderea medie este de aproximativ 50 kcal pe oră, dar poate fi mai ridicată sau mai scăzută, în funcție de acești factori.

Să facem un calcul simplu! Centrul pentru Controlul Bolilor recomandă cel puțin 7 ore de somn pe noapte. Asta înseamnă că ai putea arde, în mod realist, 350 kcal (plus-minus) în acest timp. Dacă știi să îți calculezi rata metabolică bazală (BMR), îți vei putea stabili cu mai multă precizie cantitatea de calorii pe care le arde corpul tău în fiecare oră de repaus. Pentru acest lucru, un calculator calorii este extrem de util.

Factori care influențează arderea caloriilor

Rata metabolică bazală este un indice care influențează numărul de calorii necesare pentru a exista fără nicio influență externă – adică fără a consuma calorii prin mișcare, exerciții fizice sau alergare. Rata metabolică bazală depinde de sex, greutate corporală și înălțime, precum și de vârstă. BMR-ul va scădea odată cu pierderea în greutate, dar și cu înaintarea în vârstă. Ținând cont de aceste lucruri, există mari diferențe de la o persoană la alta.

1. Vârsta

Metabolismul este influențat de vârstă, greutate și ritmul cardiac. Pe măsură ce îmbătrânești, metabolismul scade în funcție de greutate și de cât sport faci.

2. Înălțimea, greutatea, sexul

Cu cât o persoană este mai masivă, cu atât mai multe calorii sunt necesare pentru a funcționa corect. Persoanele mai înalte și mai grele au nevoie de mai multe calorii, astfel încât rata metabolică are tendința de a fi și ea mai mare. Sexul afectează, de asemenea, metabolismul. Bărbații au în mod biologic aproape întotdeauna o cantitate mai mare de masă musculară și, prin urmare, o activitate de regenerare mai intensă.

3. Nivelul de fitness și exercițiile fizice

calorii exercitii fizice

Cele mai multe calorii sunt arse de mușchi. Prin urmare, persoanele care sunt în formă și fac exerciții fizice în mod regulat ard mai multe calorii, chiar și în repaus. Antrenamentul de forță și ridicarea greutăților în special ajută la creșterea ratei metabolice. Oricum, orice exercițiu și mișcare te vor ajuta să arzi calorii. Cu cât ritmul cardiac este mai ridicat, cu atât mai mare este arderea. În plus, cu cât activitatea se întinde pe o perioadă mai lungă, cu atât mai mult timp corpul tău va continua să ardă calorii, chiar și după ce te oprești din mișcare. Acest lucru poate influența cu siguranță arderea caloriilor în perioada de repaus, mai ales dacă ai făcut exerciții mai aproape de ora de culcare. Cu toate acestea, unii antrenori nu recomandă sportul seara, pentru că, în primă fază, ți-ar putea afecta somnul.

4. Dieta

calorii dieta
  • Energia necesară pentru a digera, absorbi și elimina substanțele nutritive ingerate este direct legată de alimentație. Aproximativ 10 – 15 % din calorii sunt folosite pentru a metaboliza alimentele consumate. Unii macronutrienți fac acest lucru mai bine decât alții. Ajustarea dietei tale pentru a maximiza acest efect nu este dificilă, dacă ții cont de câteva aspecte. Așadar, folosește cu încredere un calculator calorii!
  • Cofeina este un stimulent și acționează pentru a crește arderea caloriilor. Asta se datorează în special efectului pe care îl are asupra creșterii ritmului metabolic, prin efectul termogenic. Totuși, evită să bei cafea seara!
  • Alcoolul este, în general, dens energetic, dar îți poate încetini rata metabolică. De asemenea, îți poate perturba tiparele de somn. Asta duce, inevitabil, la întreruperea răspunsului organismului tău la arderea caloriilor.
  • Hormonii, afecțiunile medicale și medicamentele eliberate pe bază de rețetă medicală ifluențează și ele arderea caloriilor. Corpul tău produce și reacționează în mod constant la diferite niveluri hormonale. Hormonii pot afecta în mod direct metabolismul și acționează pentru a-l accelera sau pentru a-l încetini. De asemenea, hormonii pot reacționa la foame sau la lipsa de somn. Astfel, îți pot ,,păcăli” mintea să creadă că îți e foame, ceea ce duce adesea la un aport caloric mai mare.
  • Sarcina, alăptarea și menopauza pot crea diferențe dramatice în ceea ce privește rata de ardere a caloriilor. Tratamentele specifice pentru aceste situații particulare sunt, de asemenea, un factor decisiv. Ele influențează răspunsul hormonal și funcționarea metabolismului în general.

În continuare îți vom prezenta 5 motive pentru care un somn bun este atât de important atunci când vrei să slăbești!

Iată 5 motive pentru care somnul te ajută să slăbești!

Beneficiile unui somn de calitate sunt binecunoscute medicilor și specialiștiloror în somnologie. Cu toate acestea, mulți oameni nu știu că un somn bun te ajută și să slăbești pe termen lung. Așadar, somnul poate fi mai important pentru pierderea în greutate decât credeai!

Din păcate, nu există un truc miraculos care să ne permită să slăbim rapid și fără efort, ci mai degrabă o combinație de dietă și exerciții fizice, precum și un somn odihnitor. În acest sens, există câteva detalii care ne pot ajuta. De exemplu, știai că persoanele care mestecă de cel puțin 30 de ori la fiecare înghițitură au cu 15% mai multe șanse să slăbească? Motivul este că, dacă mâncăm mai încet, dăm creierului mai mult timp pentru a primi semnalul de la stomac că suntem sătui. Prin urmare, ne oprim din mâncat mai repede decât dacă mâncăm în grabă.

Pe lângă asta, există mai multe trucuri de slăbire care ne pot ajuta să obținem silueta pe care ne-o dorim cu toții. Iar unul dintre cele mai ușor de respectat este să dormi bine. Acesta este un lucru care pare foarte ușor de realizat, dar pe care nu toți reușim să îl facem. Am adunat 5 motive pentru care este atât de important să te odihnești bine în timpul nopții, atunci când încerci să slăbești!

1. Lipsa continuă a somnului sau un somn de proastă calitate poate duce la modificări ale metabolismului și ale nivelurilor hormonale. Asta poate influența creșterea apetitului și a poftelor. Dacă simți mereu senzația de foame, ține un jurnal alimentar! Cu ajutorul unui calculator calorii vei putea ști exact câte ai consumat!

2. Dispozitivele electronice folosite înainte de a merge la culcare agită sistemul nervos central. Asta te va împiedica să te relaxezi și să obții un somn odihnitor! Oricine doarme bine se va trezi cu multă energie. Fiind mai odihnit, mintea va fi mai calmă și te va ajuta să iei decizii mult mai coerente decât dacă ar fi fost luate după o noapte de somn de slabă calitate.

utilizare smartphone inainate de culcare

3. Surmenajul duce la dereglarea metabolismului și, prin urmare, crește riscul de diabet, boli de inimă și accident vascular cerebral. Dacă dormi bine, toate aceste riscuri sunt reduse exponențial. În plus, un metabolism bun este esențial pentru pierderea în greutate. Experții recomandă între 7 și 9 ore de somn în fiecare zi.

4. Starea de spirit are un rol esențial în pofta de mâncare pe care o ai în timpul zilei sau chiar în timpul nopții. Un somn bun îți îmbunătățește psihicul, în timp ce lipsa unui somn consistent a fost asociată cu stresul. Acesta duce adesea la o alimentație nesănătoasă și, în cele din urmă, la creșterea în greutate. Și asta pentru că, atunci când ești obosit, vei mânca mai mult decât este normal și necesar.

5. În cele din urmă, un alt beneficiu al unui somn bun este că ajută la întărirea sistemului imunitar. Astfel, vei putea face față oricărui tip de virus sau infecție. Nivelul sistemului imunitar al unei persoane care a dormit bine este mult mai ridicat decât al celor care au avut o noapte proastă. Organismul știe cum să economisească efortul în timp ce dormim și este capabil să elibereze această energie în timpul zilei.

În concluzie, corpul tău arde calorii în timp ce dormi, dar numărul exact depinde de mulți factori specifici. Pentru a îți face o idee aproximativă despre câte calorii are nevoie corpul tău în repaus în timpul unei perioade de 24 de ore, calculează-ți rata metabolică bazală!