Ce temperatura trebuie să ai în dormitor?

temperatura

Specialiștii spun că cea mai bună temperatură pentru un somn odihnitor se situează între 15 și 19 grade Celsius. Așadar, dacă nu poți adormi sau ai probleme în a-ți menține starea de somn, este posibil să dormi la o temperatură nepotrivită. De asemenea, se poate ca nivelul de temperatură să trebuiască să fie ajustat, dacă transpiri în somn sau simți fiori reci la picioare.

Temperatura corpului și mediul din cameră joacă un rol esențial în calitatea somnului nostru. Ciclurile noastre de somn sunt strâns legate de sistemul nostru intern de distribuire a căldurii, cunoscut mai degrabă sub numele de termoreglare. Dacă dormim într-un mediu care este fie prea cald, fie prea rece, acest lucru interferează cu procesul de circulație. Așadar, căldura excesivă sau temperaturile prea scăzute creează condiții neprielnice pentru somn.

Iată o prezentare generală a intervalului de temperatură recomandat pentru somn pentru fiecare grupă de vârstă:

temperatura corpului

Pentru copii, temperatura optimă de somn se situează între 18 și 21 de grade Celsius. Este recomandat ca adulții să doarmă la temperaturi cuprinse între 15 și 19 grade Celsius. Seniorilor li se recomandă o temperatură a dormitorului de 19, până la 21 de grade Celsius. Așadar, intervalul ideal de temperatură variază ușor în funcție de vârstă. Intervalul optim pentru seniori și copii este puțin mai ridicat, între 19 și 21 de grade și, respectiv, între 18 și 21 de grade. Pentru a avea rezultate maxime, folosește un senzor temperatura!

Limitele acestui interval depind însă și de preferințele personale. Și asta pentru că unele persoane dorm în mod natural la cald, în timp ce altele preferă o atmosferă ceva mai rece. Este perfect normal să vă setați temperatura camerei peste sau sub aceste valori recomandate până când vă simțiți confortabil. Cu toate acestea, cea mai bună temperatură pentru somn este, de obicei, mai scăzută.

De ce sunt mai indicate temperaturile ușor mai scăzute?

Dormitul într-o încăpere răcoroasă ajută la îmbunătățirea calității somnului. Pe parcursul zilei, corpul nostru fluctuează între 2 și 3 grade. Când ne întindem în pat, temperatura internă scade, semnalând creierului nostru că este ora de culcare. Menținerea unei temperaturi răcoroase în dormitor ajută la facilitarea procesului natural de răcire a corpului nostru.

Potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health, participanții care au dormit într-un interval canicular cuprins între 35,5 și 37,8 de grade Celsius au avut o durată de somn mai scurtă și un somn mai superficial. În schimb, studiile au constatat că atunci când scade temperatura corpului înainte de culcare, ai mai multe șanse să adormi mai ușor. Așadar, se declanșează mai repede debutul somnului, tranziția dintre starea de veghe și somn, iar asta crește somnul profund.

În plus, temperaturile mai scăzute pot facilita starea de REM (mișcarea rapidă a ochilor). Acesta este stadiul de somn în care mușchii noștri se relaxează și începem să visăm. Atunci când ne schimbăm mediul înconjurător într-un interval confortabil, ne putem asigura un somn mai odihnitor.

Cum îți păstrezi confortul din dormitor în timpul verii?

temperatura vara

Atunci când se apropie lunile mai calde, transpirăm mai mult, astfel că adesea nu putem dormi. Acest lucru se întâmplă deoarece corpul nostru se luptă să își scadă temperatura. Deși este tentant să dăm drumul la aerul condiționat, aceasta nu este unica soluție salvatoare! Iată câteva sfaturi pentru a scădea temperatura din dormitor și a-ți răcori corpul, fără să folosești aerul condiționat!

1. Trage jaluzelele! Până la 30% din căldura nedorită ajunge în casă prin ferestre. Trage perdelele și închide ferestrele atunci când afară este mai cald decât în încăpere, pentru a preveni acumularea de căldură în interior! Un senzor temperatura te va ajuta să îți dai seama cât de eficientă este această metodă.

2. Permite să intre o briză! Temperaturile tind să scadă noaptea, mai ales în timpul lunilor de vară. După ce soarele apune, lasă un geam rabatat pentru a intra o briză care să răcorească dormitorul.

3. Dormi cât mai aproape de podea! Poți așeza salteaua chiar și pe jos! Și asta pentru că aerul cald are tendința de a se ridica, din cauza densității sale. O idee bună este să dormi în camerele de la nivelul inferior al casei, pentru a evita curentul ascendent de aer cald.

4. Folosește un ventilator! Acesta îți poate îmbunătăți calitatea somnului, prin scăderea temperaturii corpului și prin faptul că produc un zgomot care induce somnul. Dacă ai un ventilator de tavan, setează-l astfel încât să funcționeze în sens invers acelor de ceasornic. Astfel, fluxul de aer va crea un efect de briză care va răcori camera.

5. Îmbracă-te în haine subțiri și lejere! Este important să te concentrezi asupra temperaturii din interiorul corpului tău, nu doarpe cea a camerei. Acest lucru înseamnă că trebuie să porți haine ușoare, care să îți lase pielea să respire. Dacă te simți confortabil, ia în considerare posibilitatea de a dormi dezbrăcat. Și acest lucru are o multitudine de beneficii.

6. Dormi pe așternuturi din materiale respirabile! Schimbarea așternuturilor poate fi o modalitate excelentă de a-ți îmbunătăți somnul. Cearșafurile din in, de exemplu, au calități speciale de absorbție a umezelii. Acest material este conceput pentru a permite cearșafurilor și hainelor să rămână răcoroase în lunile de vară.

7. Dormi pe o saltea care își menține temperatura constantă! Este indicat să alegi o saltea din spumă, care distribuie uniform temperatura corpului. În plus, husele care nu permit supraîncălzirea ajută la reglarea temperaturii corpului.

Cum îți păstrezi confortul din dormitor în timpul iernii?

temperatura iarna

În timp ce te pregătești de culcare, respectă o serie de sfaturi simple, care te vor ajuta să îți menții căldura și confortul!

1. Ia-ți un senzor temperatura! Setează acest termostat la 22 de grade Celsius în timpul zilei sau atunci când nu ești acasă! Când ești pe punctul de a merge la culcare, programează-l la o temperatură cuprinsă între 17 și 19 grade Celsius! Este recomandat să îți menții camera ușor mai caldă în timpul zilei, pentru a contracara scăderile de temperatură din timpul nopții.

2. Folosește așternuturi construite din mai multe straturi! Aerul cald va fi menținut pentru o perioadă mai lungă de timp între ele. Astfel, te vei simți confortabil chiar și atunci când în încăpere este, de fapt, mai răcoare.

3. Poartă șosete! S-a demonstrat că șosetele care îți încălzesc picioarele cresc eficiența și durata somnului. De asemenea, șosetele ajută la scăderea numărului de treziri în timpul nopții.

4. Alege o plapumă groasă! Aceasta acționează ca un material izolator, mult mai eficient decât o pătură normală.

5. Dacă ai un animal de companie, dormi cu el! Oferă-i pisicii sau câinelui tău și mai multă dragoste și primește-l în pat! Studiile au demonstrat că dormitul alături de animalul de companie poate ameliora insomnia și astfel vei avea un somn mai odihnitor.

6. Bea un ceai fierbinte înainte de culcare! Ceaiurile fără cofeină, cum ar fi cel de mușețel sau de tei, pot îmbunătăți calitatea somnului și pot facilita trezirea dimineața.

Crearea unui mediu confortabil pentru dormit este unul dintre cele mai importante elemente de care trebuie să ții cont! Atunci când te așezi în pat, ai grijă ca temperatura să fie cea recomandată de specialiști. Acest lucru te va ajuta să adormi mai repede, să te bucuri de o calitate mai bună a somnului și să îți îmbunătățești starea generală de sănătate. Este esențial să menții intervalele optime de temperatură din dormitorul tău, chiar și în timpul zilei, indiferent de anotimp!