Te foiești des în timpul nopții? Iată de ce și ce poți face!

agitat in somn

Dacă ai ajuns la acest articol, cu siguranță ai trecut prin chinul de a nu putea dormi bine. Fie că te învârți de pe o parte pe alta, fie că nu îți găsești locul în pat, cert e că nu poți adormi. Iar atunci când aceste lucruri devin repetitive, presiunea de a adormi pare și mai mare. Îți vom explica pas cu pas ce poți face pentru a scăpa de acest calvar!

Dincolo de stresul de zi cu zi, de multe ori, de vină este o saltea de proastă calitate. Poate fi vorba despre o saltea cu arcuri care s-au uzat în timp și au devenit proeminente. La fel de bine, poate fi vorba despre o saltea din spumă, dar care să nu fie potrivită pentru tine. Indiferent de motiv, dormitul pe o saltea nepotrivită este cea mai sigură cale către o odihnă necorespunzătoare. Așadar, cel mai important sfat pe care ți-l putem da este următorul! O saltea de calitate face diferența.

De ce te foiești și te răsucești noaptea?

Pentru a descoperi soluția unei probleme, trebuie să îi cunoști cauza. Așadar, înainte de a-ți da sfaturi, hai să vedem mai întâi motivul care duce la acest disconfort! Specialiștii spun că atât sănătatea mintală, cât și factorii de mediu au o influență majoră. Primul pas în calea spre a pune capăt acestui calvar este să afli care este cauza. Iată câteva variante!

1. Anxietatea

Uneori, în loc să dormi, este posibil să îți faci griji până la orele dimineții. Iar în momentul în care sună alarma, abia dacă ai apucat să ațipești. Asta se poate întâmpla indiferent la ce te gândești, de la întâlniri de serviciu, la un simplu incident de ieri.

Tulburările de anxietate sunt unele dintre cele mai frecvente afecțiuni care provoacă insomnii și probleme de somn în general. Factorii care pot contribui la anxietate includ:

Stresul

dormitor craciun

De la experiențe profesionale, până la viața personală sau cea de familie, toate îți pot crea un disconfort psihic. Anxietatea poate fi accentuată chiar și de un simplu termen limită pe care trebuie să îl respecți la serviciu. De asemenea, de mare impact poate fi o dată limită la care copilul tău trebuie să prezinte un proiect. În plus, dacă treci printr-o perioadă stresantă, există șanse mari să nu ai parte de un somn de calitate.

Consumul de cofeină

Cafeaua poate fi cel mai bun prieten al tău la prima oră a dimineții. Cu toate acestea, cofeina se poate transforma într-un dușman la ora de culcare. Aceasta poate contribui în mare măsură la neliniștea din timpul nopții. Și asta pentru că această substanță este un stimulent al sistemului nervos central. Cofeina crește atât tensiunea arterială, cât și ritmul cardiac. Din acest motiv este posibil să ai dificultăți majore în a adormi, precum și de a rămâne adormit. Astfel, este posibil să te afli într-o stare de veghe pe tot parcursul zilei și al nopții. Acest lucru se traduce printr-o oboseală continuă ziua și o stare de rău în timpul nopții.

Schimbarea mediului

Schimbarea este incomodă și provoacă adesea sentimente stânjenitoare. De multe ori, această teamă se strecoară în structurile sistemului nostru nervos. Fie că intenționezi să te muți în celălalt capăt al țării sau să îți schimbi locul de muncă, orice schimbare te poate afecta. Modificarea ritualurilor zilnice poate declanșa neliniște și suferință, care pot duce cu ușurință la anxietate.

Anxietatea și privarea de somn sunt ciclice, astfel că una o determină pe cealaltă. Așadar, este esențial să îți dai seama de toate aceste aspecte. Doar așa vei reuși să identifici care sunt toți factorii care contribuie la starea de neliniște.

2. Suprastimularea

Lumea abundă în surse de stimulare – de la platformele sociale la serviciile de streaming online. Din acest motiv, suprastimularea este o cauză majoră a problemelor de somn. Cum ar fi să închizi datele mobile în timpul nopții sau să citești o carte în loc să deschizi televizorul? Încearcă aceste mici trucuri care te țin departe de toate stimulentele vizuale! Astfel vei avea mari șanse să ai parte de un somn de calitate.

Suprastimularea poate lua multe forme. Iată la ce trebuie să fii atent pentru a putea adormi repede:

Ecranele

telefon in pat

Melatonina, hormonul produs în mod natural, care ajută la reglarea somnului, este stimulată de întuneric și împiedicată de lumină. Prin urmare, lumina emisă de ecrane poate perturba secreția de melatonină necesară pentru a adormi și a rămâne adormit.

Zgomotul

Se spune că multe orașe nu dorm niciodată! Dar asta nu înseamnă că zgomotul trebuie să îi afecteze pe cei care vor să doarmă. Zgomotele nocturne îți pun amprenta atât asupra ritmului cardiac, cât și asupra tensiunii arteriale. Toate acestea au un impact perturbator uriaș asupra ciclurilor de somn.

Mediul inconfortabil

Nu există un loc ca acasă! De aceea este atât de important să îți creezi un mediu propice în spațiul de locuit și de dormit. Neliniștea provine din mai mulți factori, inclusiv disconfortul din timpul somnului. Să acorzi o atenție sporită accesoriilor din casă poate face diferența în ceea ce privește odihna ta.

3. Temperatura corpului tău

Crezi sau nu, faptul că îți este cald sau frig în timpul nopții are un impact profund asupra somnului tău. Dacă îți este prea frig, corpul are nevoie de multă energie pentru a se încălzi. În plus, vei avea nevoie de elemente suplimentare, cum sunt pilotele sau plapumele grele. Acestea creează adesea disconfort și te fac să te răsucești și să te întorci în timpul somnului. Ia în considerare să ai o temperatură optimă pentru somn, în dormitor. Specialiștii spun că aceasta trebuie să fie cuprinsă între 17 și 21 de grade Celsius.

Iată care sunt cele mai importante elemente de care trebuie să ții cont:

Aerul din dormitor

Plantele nu sunt singurele care au nevoie de umiditate. Umiditatea scăzută poate provoca uscăciunea pielii, a gâtului și a sinusurilor. Asta în timp ce excesul de umiditate favorizează dezvoltarea alergenilor. Un aer de proastă calitate îți poate întrerupe adesea ciclul de somn.

Transpirație în zona gâtului

Poziția gâtului și a coloanei vertebrale îți influențează în mod direct calitatea somnului. Dacă dormi într-o poziție nefirească, este posibil să ai probleme cu transpirația din zona gâtului. Dacă acest lucru se întâmplă, te vei trezi cu o senzație de disconfort. Așadar, alegerea pernei și a saltelei sunt vitale pentru a preveni transpirația nocturnă.

Dacă ții cont de toate aceste trucuri și sfaturi, ar trebui să reusești să ai un somn liniștit. Pentru a nu te agita în timpul nopții, trebuie să fii atent la această serie de factori. Cu toate că uneori detaliile par nesemnificative, acestea au un impact major asupra calității somnului.

De la consumul crescut de cofeină până la aerul uscat din dormitor, ciclul de somn poate avea de suferit. Dacă vorbim despre anxietate și emoțiile negative generate de aceasta, găsirea liniștii interioare este cheia. Așadar, evitarea mediilor stresante este crucială pentru o odihnă bună. Dacă foitul în timpul nopții este generat de alimentație, încearcă să iei o cină ușoară, cu cel puțin trei ore înainte de culcare. În acest fel, organismul se va relaxa și nu va fi preocupat cu digestia.

Dar nu uita că pentru fiecare problemă, însă, există întotdeauna o soluție. Cu puțină grijă și atenție, poți avea parte de somnul bun și neîntrerupt pe care îl meriți.

*Disclaimer: datele din acest articol nu înlocuiesc sfaturile medicale, ci sunt furnizate în scop educațional și informativ.